Economie

Lucrările de construcții au scăzut în UE la final de an. România a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri în ritm anual

Lucrările de construcţii au scăzut atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, însă România a înregistrat cele mai puternice creșteri.

Lucrările de construcţii au scăzut atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, însă România a înregistrat cele mai puternice creșteri/ Foto: pixabay.com Lucrările de construcţii au scăzut atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, însă România a înregistrat cele mai puternice creșteri/ Foto: pixabay.com

 

 


Lucrările de construcţii au scăzut atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, însă România a fost ţara unde lucrările de construcţii au înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri în ritm anual, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

 


Conform acestor date, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,4% în UE şi cu 1,3% în zona euro în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021. Cu toate acestea, în rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri ale lucrărilor de construcţii au fost înregistrate în Slovenia, cu un avans de 74,5%, şi România (18,4%).

În luna decembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021, lucrările de construcţii au scăzut cu 2,5% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană. În acest acest caz, România este una dintre ţările UE unde lucrările de construcţii au scăzut de la o lună la alta, dar declinul de 0,3% este unul dintre cele mai mici din UE. Cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii au fost înregistrate în Germania (minus 8%), Austria (minus 7,6%) şi Polonia (minus 3,8%).

Conform datelor Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în decembrie 2022 comparativ cu noiembrie 2022, ca serie brută, cu 14,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,3%. În ritm anual, decembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 15,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 19,1%. 


Creștere înregistrată și pe sectorul clădirilor rezidențiale

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+21,8%), construcţiile inginereşti (+13,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+18,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+17,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,5%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+20,5%), construcţiile inginereşti (+7,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%). Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în decembrie 2022 comparativ cu noiembrie 2022, ca serie brută, cu 14,2%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+30,6%), lucrările de reparaţii capitale (+21,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,1%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+20,8%), clădirile nerezidenţiale (+8,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,9%).


Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-4,5%)şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,4%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut 12,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-6,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,7%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 3,5%.

De asemenea, în perioada decembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 15,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+34,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+29,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+19,8%), lucrările de construcţii inginereşti (+19,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+1%).


Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 19,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+43,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+28,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+14,3%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+24,1%), construcţiile inginereşti (+22%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%).

CITEȘTE ȘI:

Piața construcțiilor din Cluj, în plină ascensiune. Primăria a emis autorizații de aproape 500 de milioane de euro în 2022

Sectorul de construcții aduce cei mai mulți muncitori asiatici în România

Ultimele Stiri
abonare newsletter