Economie

Vești proaste pentru șoferi. Guvernul nu va prelungi compensarea de 50 de bani a prețului la carburanți

Guvernul nu ar dori să mai prelungească măsura compensării prețului la carburanți din ianuarie 2023, însă va reduce accizele.

Guvernul nu va prelungi compensarea prețului carburanților, dar scade accizele la carburanți. FOTO: Pixabay Guvernul nu va prelungi compensarea prețului carburanților, dar scade accizele la carburanți. FOTO: Pixabay

 

 


Guvernul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru, potrivit unor surse citate de Economica.net. În schimb, scad accizele de la 1 ianuarie, potrivit unei legi recent adoptate, care va compensa parțial măsura. 

 


Actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru urmează să expire la data de 31 decembrie. Dacă s-ar fi continuat mecanismul, ar fi trebuit ca Guvernul să ia o decize în ședința din 28 decembrie, dar nu s-a pregătit niciun act nomativ în acest sens, potrivit surselor citate de publicația menționată.

Accizele vor fi reduse de la 1 ianuarie

Măsura va fi însă parțial compensată de o scădere a accizelor la carburanți. În 20 decembrie, a apărut o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mai mici decât cele actuale.


Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656  de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei petru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.

Prețurile la carburanți au scăzut continuu în ultimul timp. În mai puțin de o lună, prețurile au coborât cu până la 95 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură. La momentul redactării acestui text, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, avea prețurile de  5,98 lei pe litru la benzină și 7,13 lei pe litru la motorină, prețuri reduse cu 50 de bani pe litru. Teoretic, în baza calculelor noastre, de la 1 ianuarie, în lipsa altor măsuri, un litru de benzină ar urma să coste 6,2 lei iar un litru de motorină 7,37 lei

CITEȘTE ȘI:

Au mai rămas 6 zile. Va fi sau nu prelungită compensarea prețului la carburați?

Ultimele Stiri
abonare newsletter