Economie

Dosarul cu șină va fi eliminat. Instituțiile publice vor fi obligate să accepte plata cu cardul

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede eficientizarea serviciilor din instituțiile publice printre care se numără și eliminarea dosarului cu șine și posibilitatea plăților cu cardul.

Un munte de dosare pe birou. Sursă foto depositphotos.com Un munte de dosare pe birou. Sursă foto depositphotos.com

 

Instituţiile publice sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail. De asemenea, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.


În cazul în care persoana se prezintă cu copia legalizată după document, în scopul furnizării serviciului public, instituţia publică, organul de specialitate al administraţiei publice centrale sau locale ori persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obţinut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, este obligată/obligat să o accepte.

Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie. Aceste prevederi se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.


Fiecare instituţie publică, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a-şi informatiza procesele şi procedurile. Aceste obligaţii vor fi definite şi detaliate prin hotărâre a Guvernului.

Proiectul introduce obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată.


Proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

CITEȘTE ȘI:

1.162 de dosare DNA și DIICOT se vor închide ca urmare a deciziei ÎCCJ privind prescripția. Prejudiciul estimat: peste 2,2 miliarde de euro

Judecătoarea Nora Boiciuc de la Tribunalul Cluj iese la pensie. Magistratul a judecat dosarul lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare

Realitatea bate filmul! Regizoarea Lia Bugnar, dosar penal după ce a căzut cu bicicleta

Ultimele Stiri
abonare newsletter