Economie

Centrale de apartament noi, prin „Rabla pentru electrocasnice”

Centralele de apartament vor putea fi schimbate prin „Rabla pentru electrocasnice”, a dezvăluit ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Centrale de apartament noi, prin „Rabla pentru electrocasnice”.  Sursa foto: depositphotos.com Centrale de apartament noi, prin „Rabla pentru electrocasnice”. Sursa foto: depositphotos.com

 

 


Românii și-ar putea schimba centralele de apartament cu unele mai performante, prin „Rabla pentru electrocasnice”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus într-un interviu pentru Prima TV că a discutat cu ministrul Mediului despre introducerea centralelor în program”.

 


Astfel, cei care vor să-și schimbe centrala ar urma să primească un voucher pentru a cumpăra una nouă, așa cum prevede programul actual.

„Eu le-am recomandat românilor, cei care îşi permit, să schimbe centrala, să treacă pe centrale performante. Împreună cu ministrul Mediului, în Coaliţie, am stabilit - și e vorba de programul Rabla pentru electrocasnice, să intre şi centralele de apartament, ca oamenii care nu îşi permit să-şi cumpere o centrală să poată să şi-o schimbe, să fie ajutaţi. Pentru că şi statul, la rândul lui, câştigă pentru că scade consumul de gaz”, a spus Popescu.


Deocamdată, în acest program sunt incluse frigidere, mașini de spălat, laptopuri sau aspiratoare. A doua ediție „Rabla pentru electrocasnice” din acest an începe luni, 21 noiembrie și are un buget de 50 de milioane de lei.

Centralele de apartament, interzise la Cluj

Instalarea centralelor pe apartament a fost interzisă la Cluj-Napoca pentru clădirile noi cu peste șase apartamente. O hotărâre de consiliu local care prevede interzicerea centralelor individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente a fost aprobat în municipiului Cluj-Napoca în ianuarie 2022.


„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, arată în hotărârea consiliului local.

Totodată, în document se precizează că „în vederea protejării mediului înconjurător și asigurării unei calități a aerului mai bună, interzicerea centralelor de apartament pe gaz apare ca fiind oportună”.


În acest sens s-a pronunțat și primarul Emil Boc, susținând în toamna anului trecut că obiectivul asumat prin proiectul de interzicere a centralelor de apartament pe gaz are legătură cu viitorul și cu „direcția în care merge lumea”.

Sursa foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce produse au cumpărat românii cu voucherele de la „Rabla pentru electrocasnice”. Televizoarele, în topul preferințelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter