Economie

Un clujean și-a montat panouri solare la geamul apartamentului. Așa reduce costurile la energia electrică

Un clujean și-a montat mai multe panouri solare la geamul apartamentului. Folosește această metodă ca să plătească mai puțin factura la energie electrică.

Un clujean și-a montat panori solare la geamul apartamentului / Foto: digi24.ro Un clujean și-a montat panori solare la geamul apartamentului / Foto: digi24.ro

 

 


Proprietarul a montat 16 panouri fotovoltaice la geamul apartamentului din Cluj-Napoca, de mai bine de trei ani, și reduce semnificativ suma facturilor la energie electrică, scrie digi24.ro.

 


Vecinii se plâng de aspectul pe care îl creează acele panouri solare, însă clujeanul nu a încălcat legea: „Legislația de astăzi nu prevede obligativitatea obținerii unei autorizații de construire pentru astfel de situații. Însă, noi urmărim acest fenomen, vedem cum evoluează la Cluj-Napoca, iar în funcție de situație ne vom adapta și în funcție de legislația existentă și cea viitoare”, a declarat Iulia Perșa, purtătorul de cuvânt Primăria Municipiului Cluj-Napoca, conform sursei citate.

Panourile fotovoltaice pot fi instalate fără autorizaţie de construcţie

Din iunie 2019, persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire. Prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații pentru prosumatori, adică persoanele care dețin instalații de producere a energiei electrice.


Astfel, potrivit acestor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor.

Modificarea actului normativ a fost inițiată de Administrația Fondului pentru Mediu pentru a debloca Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.


Panouri fotovoltaice, montate pe mai multe clădiri care aparțin Primăriei

Pe 7 clădiri publice care aparțin Primăriei Cluj-Napoca s-au montat panouri fotovoltaice în vederea creșterii eficienței energetice, în 2022. Durata de viață estimată a sistemelor este de 25 ani.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de 1,7 milioane de lei (1.798.756 lei + TVA).


Lista clădirilor incluse în proiect:

  •  Liceul cu Program Sportiv – s-au montat 100 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 37.5 kW;
  •  Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici” - s-au montat 100 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 37.5 kW;
  •  Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” - s-au montat 100 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 37.5 kW;
  •  Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” - s-au montat 60 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 22.5 kW;
  •  Baza Sportivă Gheorgheni - s-au montat 160 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 60 kW;
  •  Hala Agroalimentară Grigorescu - s-au montat 60 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 22.5 kW;
  •  Hala Agroalimentară Mărăști (IRA) - s-au montat 60 panouri fotovoltaice de 375W/buc. Putere totală instalată: 22.5 kW.

CITEȘTE ȘI:

Panouri fotovoltaice, montate pe mai multe clădiri care aparțin Primăriei. Investiția este de aproape 1.800.000 de lei. FOTO

Jandarmii din Cluj au cumpărat panouri solare pentru un tată care își crește singur fetița, într-o casă fără curent electric. VIDEO

Veste excelentă pentru clujenii care își produc singuri energia electrică: panourile fotovoltaice pot fi instalate fără autorizaţie de construcţie!

abonare newsletter