Economie

Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat pentru 6 luni! Exporturile de lemn pentru încălzire, limitate temporar

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ar putea plafona prețul lemnului de foc timp de 6 luni, dar și să limiteze temporar exporturile acestuia pentru „a proteja cetățenii”.

Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat pentru 6 luni / Foto: pixabay.com Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat pentru 6 luni / Foto: pixabay.com

 

 


Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni, informează instituţia printr-un comunicat de presă.

 


„În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, se precizează în documentul citat.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.


„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Mediului propune un ajutor de 150 lei pe metru cub pentru lemnul de foc destinat încălzirii

„Pachetul anticriză” propus de USR: reducerea TVA la energie, zero taxe pe salariul minim, vouchere

Ultimele Stiri
abonare newsletter