Economie

Propunere: toți pensionarii clujeni să circule gratuit cu autobuzul! Boc: „Dacă ne vom permite, vom trece la un nivel superior”

Propunere în Consiliul Local: gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru toți pensionarii clujeni, indiferent de veniturile lor. Se poate întâmpla acest lucru?

Propunere: toți pensionarii clujeni să circule gratuit cu autobuzul / Foto: Municipiul Cluj-Napoca Propunere: toți pensionarii clujeni să circule gratuit cu autobuzul / Foto: Municipiul Cluj-Napoca

 

 


În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, consilierul local PSD Vladimir Mătușan a pus problema gratuității pe mijloacele de transport în comun în rândul pensionarilor din municipiu.

 


O solicitare a fost depusă de către o clujeancă nemulțumită, în care aceasta cere Primăriei acordarea gratuității pentru toți pensionarii, indiferent de veniturile pe care le au.

Ce pensionari primesc gratuitate în prezent

Întrebat despre acest lucru, directorul CTP, Liviu Neag, spune că în momentul de față o gratuitate totală pentru toți pensionarii nu ar fi în „favoarea” economiei române, însă prevederile pot fi actualizate, iar decizia aparține în final Consiliului Local. Gratuitatea este acordată de către Primărie, nu compania de transport:


„Aș putea să vă spun că la momentul acesta economia românească nu ar răspunde pozitiv la o asemenea solicitare. Noi la ora aceasta avem gratuitate totală până la un venit al pensiei (acela pe care îl ia în mână de pe cupon) 2150, dacă nu greșesc. Decizia aparține, totuși, în final Consiliului Local. Se pot actualiza, începând de anul viitor, măcar cu inflația ar fi bine venit. Asta e o problemă care poate fi adusă în discuție.

Noi încă de la 1 noiembrie vom începe să acordăm și va trebui atunci să lucrăm cu departamentul de specialitate din Primărie, Direcția Economică și Direcția Tehnică. Vă pot spune că la pensionari mai este o prevedere în regulamentul de acordare a gratuităților. Indiferent de nivelul pensiei, cei peste 70 de ani, de exemplu, beneficiază de gratuitate totală. Iar cei care au peste 2150 lei până la 2400 au dreptul la 50% gratuitate. Aceste prevederi pot fi adaptate în viitor”, a spus directorul CTP, întrebat despre acest aspect de un consilierul local Vladimir Mătușan.


Boc: „Anul viitor, acest lucru va fi în atenția noastră”

Despre acest aspect a spus și primarul Emil Boc că în acest an plafonul va rămâne neschimbat, însă începând cu anul viitor se va analiza situația, iar dacă economia va permite, se vor face modificări:

„Am făcut în permanență o actualizare a plafonului de acordare a gratuităților, în funcție de evoluția vremurilor: a inflației sau a creșterilor de pensii. Sunt convins că acest lucru anul viitor va fi în atenția noastră, toamna aceasta rămâne neschimbat pentru că sunt emise. Dar anul viitor în ianuarie putem face această analiză (...) Toată resursa financiară pentru aceste gratuități este asigurată de către Primărie. Și CTP-ul face anumite eforturi de a ne sprijini, pe alte componente, dar pe asta plătim noi în integralitate.


În primul rând actualizarea plafoanelor cu siguranță o vom face și dacă viața și economia ne va permite să trecem la un nivel superior, aici vom avea banii de gestionat, aici vom discuta bugetul, aici vom putea analiza orice soluție viitoare”, a spus Emil Boc.

Consilierul Vladimir Mătușan a dat ca exemplu modelul Bucureștiului, unde toți pensionarii beneficiază de gratuități și susține că o propunere ca aceasta ar trebui luată în considerare fiindcă mare parte din veniturile pensionarilor se cheltuie pe medicamente și tratamente medicale, care sunt costisitoare.

CITEȘTE ȘI:

Pensii 2023. Ministrul Finanțelor anunță că pensiile vor crește cu mai mult de 5% anul viitor

1,15 mil. de pensionari au primit indemnizație socială, în august. Cluj, între județele cu cele mai mari valori

Ultimele Stiri
abonare newsletter