Economie

Prețul energiei electrice pe bursă în iulie 2022, de patru ori mai mare decât în 2021

Prețul energieie electrice pe bursă în luna iulie 2022 a avut o valoare de patru ori mai mare decât prețul mediu înregistrat în aceeași perioadă a anului 2021.

Prețul energiei pe bursă, de patru ori mai mare decât în anul 2021 / Foto: pixabay.com Prețul energiei pe bursă, de patru ori mai mare decât în anul 2021 / Foto: pixabay.com

 

 


Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWh în luna iulie 2022, valoare de patru ori mai mare faţă de preţul mediu înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 462 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

 


Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 4,35 miliarde de lei în luna iulie, în creştere cu 364% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 18%, până la 2.352.019 de MWh.


Cota de piaţă a PZU a fost de 52% în iulie anul acesta, faţă de 41% în iulie anul trecut.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 337 de participanţi, dintre care activi au fost 210.


Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

CITEȘTE ȘI:

Prețul energiei electrice în Europa, la un nou nivel record

Ciucă: „Diversificarea surselor de energie este o prioritate!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter