Auto

Clujul, în topul județelor cu cele mai multe accidente rutiere. Peste 1000 de accidente înregistrate într-un an

Cluj se află în topul județelor cu cele mai multe accidente rutiere. Conform statisticilor, într-un singur an, 60 de oameni și-au pierdut viața în județ în urma accidentelor.

Cluj se află în topul județelor cu cele mai multe accidente rutiere/ Foto: pixabay.com Cluj se află în topul județelor cu cele mai multe accidente rutiere/ Foto: pixabay.com

 

Doar 5% din accidentele rutiere din România au loc noaptea, cam 20% pe înserat iar trei sferturi dintre ele „se întâmplă” pe timp de zi, în condiții de luminozitate deplină. De asemenea, doar un accident din 5 are loc pe carosabil „cu probleme” (umed sau înghețat), restul de 4 accidente din 5 au loc pe carosabil perfect uscat. După zilele săptămânii, vinerea este cea mai riscantă, înregistrându-se cele mai multe ciocniri pe șosea. Iar ca lună din an, august, iulie și septembrie sunt în topul accidentelor, potrivit hotnews.ro.


 

Potrivit statisticilor publicate de sursa citată, în anul 2019 au avut loc peste 31.000 de accidente rutiere care s-au soldat cu rănirea persoanelor din interiorul mașinii. Cele mai multe au avut loc în interiorul localităților, nu pe șoselele din afara orașelor sau pe autostrăzi.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Clujul se află în top 4 la numărul accidente produse într-un an cu 1.069 de accidente, fiind întrecut de București cu 3.097 de accidente, Iași cu 1.155 de accidente și Constanța cu 1.084 de accidente.

Numărul total de accidente înregistrate în anul 2019/ Foto: hotnews.ro

 


În ceea ce privește lunile anului în care se produc cele mai multe accidente acestea sunt august, iulie și septembrie.

Anul trecut, în județul Cluj, 1.396 de persoane au fost rănite în urma accidentelor, clasând Clujul pe locul trei la numărul accidentaților.


Numărul total de persoane rănite în accidente rutiere/ Foto: hotnews.ro

 

Dacă ne uităm la date, raportându-le la județe, Capitala este locul cel mai periculos pentru șofat. Dar ca număr de decedați ca urmare a accidentelor rutiere, Suceava și Constanța sunt pe primele locuri, urmate de Bacău. Clujul se află pe locul 8, cu 60 de persoane decedate în accidente.

Decesele înregistrate în anul 2019 în urma accidentelor rutiere/ Foto: hotnews.ro

 

Conform sursei citate, numărul victimelor sub 20 de ani este mai ridicat decât al celor din categoria de vârstă 20-29 de ani.

România, locul 1 la numărul persoane decedate în accidente rutiere

Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2020 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (20 de decese la un milion de locuitori), Malta (23), Danemarca (27), Spania (29), Irlanda şi Ţările de Jos (ambele cu 30), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (85 de decese la un milion de locuitori), Letonia (73), Bulgaria (67) şi Polonia (66).

În 2020, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 18.786, din care 44% erau ocupanţii vehiculelor, 19% pietoni, 16% motociclişti, 10% biciclişti şi 11% alte categorii (inclusiv vehicule utilitare şi vehicule grele de marfă, autobuze şi autocare, mopede şi alter vehicule).

Deşi în ultimii zece ani s-a înregistrat o tendinţă descrescătoare a numărului persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere, scăderea semnificativă din 2020 este determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2020, au fost în total 42 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.

 

CITEȘTE ȘI:

Tarifele de referință 2022 pentru piața RCA. Creșteri pentru toți asigurații, indiferent de vârstă

România, pe loc fruntaş la accidente cu pagube materiale: „Din 100 de maşini înmatriculate, cel puţin 6 produc accidente”

Ultimele Stiri
abonare newsletter