Auto

Revin ninsorile la Cluj. Amenzi „piperate” pentru șoferii care circulă cu mașinile acoperite de zăpadă!

Șoferii care circulă fără să-și curețe toate geamurile mașinii de zăpadă riscă amenzi usturătoare. Legislația rutieră stabilește că șoferii trebuie să-și mențină mașinile curate și în bună stare de funcționare.

Șoferii care circulă fără să-și curețe toate geamurile mașinii de zăpadă riscă amenzi usturătoare/ Foto: Florin Calitescu - Facebook Șoferii care circulă fără să-și curețe toate geamurile mașinii de zăpadă riscă amenzi usturătoare/ Foto: Florin Calitescu - Facebook

 

 


După cum s-a stabilit în 2022, șoferii ce nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care circulă riscă să fie opriți în trafic de polițiști și să primească amenzi de peste 1.000 de lei pentru asta, scrie avocatnet.ro

 


Potrivit sursei citate anterior, din anul 2022, Codul rutier stabilește că nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinilor, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului reprezintă contravenție.

Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.


CITEȘTE ȘI:
16 mașini blocate în zăpadă pe „Drumul Generalului”. Voluntari: „Chiar dacă aveți de a face cu cozi și ambuteiaje, nu «fentați»”
Atenție, șoferi! Mai multe drumuri din Cluj, afectate de zăpadă. Se circulă în condiții de iarnă

Chiar dacă legislația nu stabilește foarte clar situațiile în care se pot aplica asemenea sancțiuni, necurățarea completă a zăpezii de pe geamuri restrânge sau estompează vizibilitatea șoferului, iar acest lucru poate avea consecințe în trafic.

Amenda se aplică și în cazul celor care circulă pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.


De menționat este faptul că amenda se aplică și în cazul plăcuțelor de înmatriculare care nu sunt menținute curate, indiferent de starea vremii de afară. Conducerea unei mașini ale cărui plăcuțe de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă și împiedică identificarea numărului poate fi sancționată de polițiști.

Amenzile sunt ceva mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii, din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), cuprinse între 290 sau 435 de lei.


E de amintit faptul că și aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii poate fi sancționată de polițiștii rutieri, amenzile fiind, în acest caz, de până la 2.900 de lei. Acest lucru se datorează faptului că accesoriile amintite mai sus restrâng sau estompează vizibilitate

Revin ninsorile la Cluj

După ce în urmă cu trei zile clujenii s-au trezit cu prima ninsoare din această iarnă se pare că și în perioada 30 ianuarie-5 februarie sunt așteptate ninsori.

Luni, 30 ianuarie, cerul va fi în mare parte acoperit de nori. Pe timpul zilei maxima va fi de un grad Celsius, iar noaptea sunt așteptate -2 grade Celsius. Șansele de precipitații pentru ziua de luni sunt de 25%. Noaptea vor fi așteptate câteva reprize de ninsoare, șansele fiind de 90%.

Marți, 31 ianuarie, șansele de ninsoare vor fi mai ridicate (84%). Temperatura maximă 4 grade Celsius, iar temperatura minimă -4 grade. Pe lângă ninsorile anunțate, vântul va sufla cu putere pe tot parcursul zilei (44 km/h).

Miercuri, 1 februarie, șansele de ninsoare rămân la fel de ridicate ca și în ziua precedentă. Pe timpul zilei maxima va fi de 4 grade Celsius, iar pe timpul nopții temperaturile vor coborî în jurul valorii de -2 grade Celsius.

Prognoza meteo poate fi citită AICI.

CITEȘTE ȘI:

Temperaturile scad semnificativ și revin ninsorile în Cluj! Prognoza meteo pe toată săptămâna

A început să ningă și în Cluj-Napoca! Prognoza meteo pentru următoarele zile. FOTO/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter