Auto

Traficul rutier va fi monitorizat cu sistemul de camere și radare e-Sigur. Proiectul a fost adoptat de deputați

Traficul rutier pe drumurile publice din România va fi monitorizat prin sistemul integrat e-SIGUR. Polițiștii vor putea da amenzi de circulație cu ajutorul acestui sistem. Deputații au adoptat proiectul.

Polițiștii vor putea da amenzi de circulație cu ajutorul acestui sistem de monitorizare a traficului / Foto: Poliția Română Polițiștii vor putea da amenzi de circulație cu ajutorul acestui sistem de monitorizare a traficului / Foto: Poliția Română

 


Deputaţii au adoptat, marţi, un proiect de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier care prevede înfiinţarea sistemului de interes naţional integrat e-SIGUR. S-au înregistrat 266 de voturi în favoarea proiectului, unul „împotrivă” şi două abţineri.


 

Totodată, se preconizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 pentru încheierea procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor ca înscris în format electronic.


Șoferii vor putea fi sancționați mai ușor prin acest sistem de monitorizare care va conține sute de camere video și radare mobile. Radarele fixe vor fi semnalizate înainte cu 500 -1000 de m pe Autostradă, 100 – 500 de m în afara localităților și 50 -100 de m în localitate, potrivit europafm.ro.

„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere”, potrivit unui amendament la proiect.


Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege pe 28 noiembrie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Cum va fi monitorizat traficul?

Sistemul va monitoriza/semnala următoarele lucruri:


  •  depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  •  încălcarea interdicției sau restricției de a conduce o mașină pe o bandă a sensului de deplasare
  •  nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
  •  conducerea pe drumurile publice a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  •  nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată;
  •  comportamentul agresiv în conducerea mașinilor pe drumurile publice;
  •  controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

CITEȘTE ȘI:

Scade vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE și D, DE

„Stop accidentelor!” Locuitorii din Jucu cer măsuri pentru siguranța șoferilor: „Șoseaua s-a lărgit la 4 benzi și a devenit «drumul morții»”

Ultimele Stiri
abonare newsletter