Auto

De luni se eliberează numere verzi de înmatriculare pentru mașini cu zero emisii de CO2

În România se vor elibera de luni numere de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile cu zero emisii de CO2.

„Numere verzi” de înmatriculare pentru mașini cu zero emisii de CO2 / Foto: MAI „Numere verzi” de înmatriculare pentru mașini cu zero emisii de CO2 / Foto: MAI

 

 


Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera, de luni, „numere verzi”, pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2.

 


„În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.


„Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător”, arată sursa citată.

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.


De asemenea, DRPCIV evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional.

CITEȘTE ȘI:

55% dintre români sunt îngrijorați de efectele emisiilor de carbon. 8 din 10 cred că inovația va proteja mediul

Prețul în creștere al benzinei și motorinei îi afectează mult pe românii cu mașini puternice. Crește interesul pentru mașini hibride

Mașinile cu motoare termice ar putea fi interzise din 2035. Parlamentul European vrea trecerea exclusivă la mașini electrice

Ultimele Stiri
abonare newsletter