Artă & Cultură

Festival dedicat reprezentării femeilor în arta, cultura și societatea indiană, la Cluj

Perioada 12-20 martie este dedicată Festivalului „Namaste India”. Tema din acest an al festivalului este reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană.

Reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană, la Cluj/ SURSA FOTO: Mihaela Gligor-Facebook Reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană, la Cluj/ SURSA FOTO: Mihaela Gligor-Facebook

 

 


Publicul clujean este invitat să cunoască tainele universului femeilor din India, păstrătoare a portului tradițional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.

 


În perioada 12-20 martie, Festivalul „Namaste India” vine la Cluj-Napoca cu o ediție specială, ce va avea ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România, prezentă la lansare de carte despre femeile remarcabile din societatea indiană

Festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite pe 12 și 13 martie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Sâmbătă, de la ora 15:00, Editura Casa Cărții de Știință va lansa volumul Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană”. În afară de Maitreyi Devi, binecunoscută deja românilor, cartea include eseuri despre femei care s-au afirmat în domenii precum literatura, pictura, spiritualitatea, ș.a. 

În cadrul lansării volumului vor lua cuvântul mai mulți invitați importanți, printre care Mihaela Gligor, Director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene (inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România); Andreea Voina, Lector dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB și Alexandra Blendea, Redactor la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă.


Evenimentul va fi urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziției Introducere în arta textilă Indiană”, prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 20 martie, oferind publicului șansa de a se familiariza cu felurite tehnici de țesere, imprimare și ornamentare manuală a textilelor. 

Ziua de duminică va include, de la ora 11:00, o prelegere despre „Artele spectacolului și teatrul indian din perspectiva europeană”, susținută de Ioana Florentina Manciu, doctorand al Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, avându-l ca invitat special din New Delhi, cu participare online, pe profesorul Bharat Gupt, specialist în studiul comparativ al teatrului clasic din India și Grecia.

Cu ocazia tranziției de la anotimpul rece la primăvară, Avisek Majumdar, profesor în tradiția Satyananda Yoga, va susține de la ora 16:00 o prezentare cu tema „Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.

Filme cu tematică feminină

La Cinema Arta vor fi vizionate, în perioada 15-19 martie, cinci proiecții de film cu tematică feminină. În deschidere, „Ghare Baire” („Casa și Lumea”), ecranizarea romanului omonim scris de Rabindranath Tagore, având ca subiect independenţa femeii în India colonială de la începutul secolului, o producţie realizată în 1984 de Satyajit Ray, primul regizor indian laureat cu Oscar, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani. Selecţia mai cuprinde filmele „Mirch Masala”, având-o în rolul principal pe Smita Patil, una din cele mai remarcabile figuri feminine ale cinematografiei indiene, „Gangoobai”, povestea unei femei vârstnice și călătoria sa plină de peripeții, din dorința de a deține un sari spectaculos, „Sita sings the blues”, un film de animație 2-D, adaptare a poveștii din epopeea Ramayana dintr-o perspectiva ce empatizează cu personajul feminin și “The great Indian kitchen”, considerat „cel mai puternic film despre patriarhie din ultimii ani” (Hindustan Times). 

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Festivalul „Namaste India” este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene, iar proiectul a fost inițiat în anul 2010. Proiectul are ca scop crearea unui spațiu simbolic de prietenie și comunicare între România şi India, reducerea distanței culturale dintre cele două societăți și descoperirea de valori comune. Ediția a XII-a se încadrează în seria de manifestări desfășurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independența Indiei. 

 

CITEȘTE ȘI:

Cum a ajuns cultura indiană la Cluj? Interviu cu Mihaela Gligor, inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter