Artă & Cultură

Ce evenimente vor avea loc la Cluj pe 24 Ianuarie? Se sărbătoresc 163 de ani de la Mica Unire

Clujenii sunt invitați, luni, 24 Ianuarie 2022, la celebrarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Vezi ce evenimente vor avea loc în Cluj în această zi.

Ce evenimente vor avea loc la Cluj pe 24 Ianuarie? Se sărbătoresc 163 de ani de la Mica Unire Ce evenimente vor avea loc la Cluj pe 24 Ianuarie? Se sărbătoresc 163 de ani de la Mica Unire

 

 


„Mica Unire” are o semnificație aparte în istoria națiunii române, reprezentând un moment-cheie în amplul proces care a condus la înfăptuirea Marii Uniri a României din 1918.

Atât în Cluj-Napoca cât și în Florești se vor organiza ceremonii specifice acestei zile.


În municipiul Cluj-Napoca se deschid manifestările dedicate Unirii Principatelor Române cu ceremonia militară și religioasă, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 11:00.

„Luni de la ora 11:00 vom începe cu prezentarea onorului, intonarea imnului, oficierea serviciliului religios. După vor avea loc alocuțiuni și la final depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza care este peste drum de Prefectură”, a declarat prefectul Clujului Szilárd Tasnádi, pentru monitorulcj.ro.


Potrivit prefectului, la ceremonie în zona delimitată pot participa persoane care prezintă certificatul verde.

„În zona delimitată vom avea o capacítate stabilită prin legislația în vigoare, în afara zonei delimitate unde va avea loc evenimentul nefiind o zona unde se organizează evenimentul un va fi o restricție anume (…) Cei care vin în zona delimitată trebuie să vină (cu certificatul covid-n.r), iar cei din afara zonei delimitate nu trebuie să îl prezinte”, a adăugat prefectul.


Concert de muzică populară cu ocazia „Micii Uniri”

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează luni, 24 ianuarie 2022, de la ora 17:00, în Sala „Tudor Jarda” de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, un spectacol de muzică populară dedicat „Zilei Unirii Principatelor Române”.

„Mica Unire” de la 1859 va fi celebrată alături de cursanții claselor de canto muzică populară și actorie, împreună cu experții Ioan Dordoi, Paula Crișan, Adina Hada și Rulsan Bîrlea, care vor oferi publicului și un scurt moment de actorie.


Regalul folcloric va fi întregit și de Ansamblul Folcloric ,,Vatră de dor” al Școlii de Arte „Tudor Jarda”, coordonat de Expert Viorel Dragomir, Ansamblul Folcloric „Moștenirea – Zestrea” – Secția externă – Popești, coordonat de Expert Mircea Cenan. Acompaniază Taraful „Rapsozii Ardealului” al Școlii de Arte. 

Ceremonie FĂRĂ PUBLIC în Florești

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Florești, depunerea de coroane și jerbe de la Monumentul Eroilor din Florești va începe la ora 11, însă având în vedere incidența mare accesul publicului va fi restricționat. Totodată, departamentul de cultură va pregăti un moment care o să fie transmis pe pagina de Facebook a primăriei.

„Având în vedere că incidența a ajuns astăzi (20 ianuarie-n.r.) la 13,35 cazuri la mia de locuitori, va avea loc o depunere de coroane la Troița din Tăuți și la Monumentul Eroilor din Florești. Se vor depune coroane din partea Primăriei, respectiv Consiliului Local și Organizației Locale a PNL, dar fără public,iar consilierii local vor fi invitați cu distanțare(…)Avem un eveniment pregătit de departamentul de cultură care va fi transmis pe Facebook-ul primăriei și al primarului ”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Anca Stănescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Florești.

Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită de pe pârtie

Pe perioada minivacanței, iubitorii sportului de iarnă primesc o veste bună. Mai multe pârtii din județul Cluj vor fi deschise în ziua de 24 ianuarie.

Toate cele patru zone schiabile principale din județ Cluj, respectiv: Mărișel, Muntele Băișorii, Buscat și Feleacu, vor rămâne deschise în această zi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter