Artă & Cultură

84 de ani de la nașterea marelui actor clujean Jorj Voicu! Era numit „uriașul blând cu o mie de grimase” FOTO

Astăzi, pe 12 iulie, se împlinesc 84 de ani de la nașterea marelui actor Jorj Voicu, originar din Cluj-Napoca.

84 de ani de la nașterea marelui actor clujean Jorj Voicu / Foto: Facebook - Our world/Lumea noastră 84 de ani de la nașterea marelui actor clujean Jorj Voicu / Foto: Facebook - Our world/Lumea noastră

 

 


Să ne amintim de actorul Jorj Voicu, actorul pe care era imposibil să nu îl remarci imediat cum apărea pe scenă sau pe marele ecran, la 84 de ani de la nașterea sa:

„Astăzi, 12 iulie, se împlinesc 84 de ani de la nașterea marelui actor Jorj Voicu (12 iulie 1938, Cluj-Napoca - 12 ianuarie 1991, Bucureşti). În acte, numele de familie era Jorj, iar prenumele Voicu. Un caz similar cu cel al lui Jean Constantin, al cărui nume de familie era Jean, și nu Constantin, cum au crezut mulți români. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1961, la clasa prof. Ion Finteșteanu și, ulterior, va studia la Paris pantomima cu maestrul Jacques Lecoq.


Imediat după absolvirea Institutului, și-a făcut debutul la Teatrul Regional din București (redenumit ulterior Teatrul Barbu Delavrancea). După care a mai jucat la Teatrul Giuleşti din capitală (actualul Teatru Odeon) și la Teatrul Țăndărică din București”, scrie pe pagina de Facebook Our world/Lumea noastră.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

„Uriașul blând cu 1.000 de grimase”

Printre spectacolele în care a fost distribuit actorul clujean sunt de notorietate următoarele: „O scrisoare pierdută”, „Visul unei nopţi de vară”, „Poveste de iarnă”, „Școala nevestelor”, „Noaptea la Drumul Mare” și „Un nasture sau absolutul”.

Pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, Jorj Voicu a urcat în comedia muzicală „Toată lumea știe fotbal” din distribuția căruia au mai făcut parte Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Ortansa Stănescu. 


De asemenea, marele actor a apărut în emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune şi a fost distribuit în numeroase piese de teatru radiofonic.

Jorj Voicu era supranumit și „uriașul blând cu 1.000 de grimase” și a fost curtat de mulți regizori artistici:


„Datorită vocii sale inconfundabile, «Uriașul blând cu 1.000 de grimase», cum era numit, a fost curtat de mulți dintre regizorii artistici ai Teatrului Național Radiofonic, în special de cei care realizau populara emisiune «Ora Veselă». Vocea oscila cum voia Jorj Voicu: în tonuri înalte, cu accente mieroase sau grave. Pe marele ecran, a debutat în anul 1966, cu rolul Mefisto în «Faust XX», apoi a jucat în multe filme. A avut succes în «De trei ori Bucureşti» (1967), «Păcală» (1974), «Comedie fantastică» (1975), «Brigada Diverse în alertă!» (1971) sau «De ce trag clopotele, Mitica?» (1981)”, au mai relatat cei de la Our World/Lumea noastră.

Jorj Voicu s-a stins devreme, la doar 52 de ani, în anul 1991, în urma unui stop cardiac.

CITEȘTE ȘI:

Lumea teatrului în DOLIU. Actorul Ion Caramitru a murit

Actorul Costin Mărculescu din „Liceenii” a fost găsit mort în casă. Poliția a deschis o anchetă

Ultimele Stiri
abonare newsletter