Administrație

Primăria Cluj-Napoca vrea să interzică vânzarea pepenilor în afara piețelor. Cei care nu vor respecta noua lege riscă amenzi mari

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică un nou regulament referitor la comercializarea fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Comercianții de pepeni nu vor mai putea să vândă în afara piețelor și târgurilor. Comercianții de pepeni nu vor mai putea să vândă în afara piețelor și târgurilor.

 

 


Noul regulament vizează protejarea sănătății publice și de condițiile de muncă improprii ale vânzătorilor.

 


„Scopul reglementării comerțului în zone publice este de e crea un cadru de desfășurare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, care să respecte principiile concurenței loiale, de protejare a vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului”, se arată în referatul de aprobare al noului regulament propus de municipalitate.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Alexandra Oană, consilier local din partea USR, arată și partea negativă a noilor reguli care urmează să fie aplicate dacă se vor adopta.

„De cealaltă parte, susținerea producției agricole autohtone impune aducerea acestui tip de comerț în condiții de siguranță, nu interzicerea lui, iar amendarea producătorilor înainte să aibă variante accesibile lor va afecta piața de desfacere a produselor locale și opțiunile cumpărătorilor.


Adaug că în Cluj funcționează în momentul de față doar 3 piețe volante, una permanentă pe platoul Sălii Sporturilor și două sezoniere, în Gheorgheni, la capătul liniei 3 și pe str. Sigismund Toduță în Grigorescu”, a scris Oană, pe pagina sa de Facebook.

Clujenii vor putea lua fructe doar din piețe

Odată cu adoptarea noului regulament, clujenii vor putea cumpăra pepeni sau alte fructe și legume doar din piețe alimentare, târguri, piețe volante sau piețe mixte și nu din puncte amenajate pe proprietate privată.


Primăria Cluj-Napoca nu a mai eliberat autorizații pentru vânzarea fructelor și legumelor pe proprietăți private ori în afara piețelor special amenajate din anul 2015. Chiar și așa, comercianții au continuat să se instaleze în locuri nepermise în fiecare an, începând din primăvară și până în toamnă.

Astfel, noua hotărâre inițiată de administrația locală și care urmează să fie aprobată își propune să reglementeze definitiv această situație.

„Menționăm faptul că nu de puține ori această activitate de comerț s-a desfășurat într-un cadru necorespunzător, ce nu respectă condiții minime de igienă”, se arată în documentul primăriei.

Reguli impuse comercianților din 2017

Și alte reguli în acest sens au fost impuse la Cluj încă din 2017. Încă de atunci vânzătorii de legume și fructe de pe domeniul public nu au mai putut să își etaleze marfa de-a lungul trotuarului, fiind obligați să-și amenaje locul într-un mod „profesional și la standarde europene”.

Regulamentul propus atunci impunea ca orice comerciant, persoană fizică sau juridică, să achiziționeze pe cheltuială proprie să-și noul mobilier de dimensiunea, culoarea și materialul decis de primărie. Mai mult, odată achiziționat, comercianții nu aveau voie să vândă produsele de pe acest mobilier, acesta fiind destinat doar expunerii produselor. Comercianții nu au fost însă mulțumiți de dezicie și au amenințat cu proteste.

Dacă noua reglementare va fi votată și adoptată, cei care încalcă regulamentul riscă amenzi între 1.500 și 2.500 de lei.

CITEȘTE ȘI:

Bani pentru sport de la Primăria Cluj-Napoca. Cea mai mare finanțare, primită de „U” Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter