Administrație

Legătură între A3 și Drumul Bistriței. A fost lansată licitația

Un drum județean ce leagă Drumul Bistriței de Autostrada Transilvania, între Topa Mică - Așchileul Mic, va fi modernizat de Consiliul Județean Cluj.

Legătură între A3 și Drumul Bistriței. A fost lansată licitația Legătură între A3 și Drumul Bistriței. A fost lansată licitația

 

 


Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru servicii de proiectare și asistență tehnică aferente modernizării drumului județean 170B Topa Mică-Așchileul Mic, în lungime de 8 kilometri.

 


Drumul funcționează ca legătură între DJ 109 Drumul Bistriței, DN 1F și Autostrada A3 Transilvania.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Practic, acest drum județean care face legătura între recent modernizatul DJ 109 - Drumul Bistriței și drumul național 1F, respectiv Autostrada Transilvania, reprezintă, în fapt, o mini-centură a municipiului Cluj-Napoca. Dacă în spațiul public se discută de variante de ocolire prin partea de sud a orașului, zona de nord nu dispune în acest moment de o astfel de soluție. Fiind un coridor de mobilitate extrem de important, menționat în chiar Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ) realizat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale, ne dorim ca pentru execuția acestuia să reușim accesarea de fonduri europene prin POR 2021-2027”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Prin intermediul proiectului tehnic Consiliul Județean Cluj urmărește să identifice varianta optimă de îmbunătățire a infrastructurii județene din partea de nord a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, prin descărcarea traficului greu și de tranzit de pe teritoriul municipiului reședință de județ.

Totodată, deoarece acest drum ce urmează a fi modernizat de Consiliul Județean face legătura, prin intermediul drumului județean 109, cu DN 1C care străbate județul Maramureș, la finalul lucrărilor va fi asigurată o conectivitate mai bună a Clujului cu județele limitrofe din partea de nord și nord-vest a țării. Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare este de 720.000 de lei.


Drumul Expres de la Mărtinești mai așteaptă

Promisă deja de ani buni, legătura Clujului la A3 prin Mărtinești, Tureni ar urma să fie gata abia în 2024. În luna decembrie 2021 a avut loc dezbaterea pentru emiterea acordului de mediu în vederea construirii drumului expres.

Conform prezentării, drumul va avea o lungime de 4,9 km, fiind prevăzute două noduri rutiere. În ceea ce privește costurile, valoarea totală estimată este de 750.451.019,34 lei cu TVA.

Conectarea Clujului la Autostrada Transilvania a rămas la stadiul de promisiune și în 2021, un termen posibil, anunțat inițial pentru finalizarea drumului de șapte kilometri, fiind anul 2022. În primăvara anului 2020, primarul Emil Boc declara că drumul expres ce va lega Clujul la Autostrada Transilvania ar putea fi gata în anul respectiv.

Termenul a rămas însă unul nerealist, având în vedere că abia în noiembrie 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru drumul expres ce va lega Cluj-Napoca de Autostrada Transilvania, prin localitatea Mărtinești.

Totuși, darea în exploatare a drumului de legătură dintre A3 Autostrada Transilvania și DN1, în zona Tureni, este programată abia pentru luna septembrie a anului 2024, potrivit deputatului USR-PLUS Viorel Băltărețu. Parlamentarul a prezentat în această toamnă calendarul de implementare a proiectului, obținut în urma unei interpelări adresate CNAIR.

Conform lui Viorel Băltărețu, calendarul este următorul:

- iulie 2022: obținerea autorizației de construcție;

- martie 2023: semnarea contractului de execuție;

- septembrie 2024: darea în exploatare.

CITEȘTE ȘI:

Spitalul Regional va aduce 7.000 de mașini ÎN PLUS zilnic pe cel mai aglomerat drum din țară. Accesul – de pe DN, centura metropolitană sau cu metroul

abonare newsletter