Administrație

Primăria vrea „să boteze” o stradă din Cluj-Napoca „Nicolae Paulescu”. Omul de știință, militant al exterminării evreilor

O stradă din incinta parcului industrial Tetarom I ar urma să primească numele omului de știință Nicolae Paulescu, un personaj controversat din cauza atitudinii sale antisemite.

Primăria vrea „să boteze” o stradă din Cluj-Napoca „Nicolae Paulescu”. Omul de știință, militant al exterminării evreilor Primăria vrea „să boteze” o stradă din Cluj-Napoca „Nicolae Paulescu”. Omul de știință, militant al exterminării evreilor

 

 


Primăria Cluj-Napoca a adresat recent Prefecturii Cluj o solicitare pentru avizarea denumirii unei străzi din parcul industrial Tetarom I „Nicolae Paulescu”, un om de știință care a contribuit la descoperirea insulinei. Cercetările sale cu substanța care a făcut ca diabetul să nu mai fie o boală mortală ar fi premers cu doi ani pe cele pentru care Frederick Grant Banting şi John J.R. Macleod, de la Universitatea din Toronto, au primit Premiul Nobel.

 


Contribuțiile sale științifice sunt însă umbrite de umbrite de ceea ce a fost considerată „sălbăticie antisemită“ din partea sa. „Cercetătorul a inventat argumente științifice pentru justifica o așa zisă inferioritate a evreilor”, scrie Presshub.

 


Primăria a cerut avizul Prefecturii pentru denumirea străzii

Primăria Cluj a scris Prefecturii la începutul lunii ianuarie, cerând un aviz pentru a numi o stradă „Nicolae Paulescu”, conform unor documente prezentate de Newsweek. Cererea de avizare poartă semnătura lui Emil Boc.


Prefectura Cluj a transmis că „în 7 ianuarie, Biroul de Strategii Urbane din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei municipiului Cluj-Napoca a transmis instituției noastre Cererea de avizare nr. 13269/433 din 07.01.2022, înregistrată la IPCJ cu n. 401 din 12.01.2022, prin care solicită Comisiei de atribuire de denumiri a județului Cluj emiterea unui aviz  pentru atribuirea denumirii „Nicolae Paulescu” unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, precum și Referatul de aprobare  nr. 626733/1/05.11.2021 și Raportul de specialitate nr. 629139/43 din 08.11.2021”, arată sursa citată.

Cererea Primăriei Cluj va fi discutată vineri, 25 februarie 2022.


Nicolae Paulescu, un antisemit agresiv

În raportul de specialitate întocmit de Primărie pentru denumirea străzii este invocată „remarcabila activitate de cercetare științifică  în domeniul fiziologiei”, trecutul extremist al lui Nicolae Paulescu nefiind menționat. Nicolae Paulescu este considerat un antisemit agresiv, care a inventat argumente biologice pentru a susține „inferioritatea rasei jidănești”.

„Primăria condusă de Emil Boc trece complet sub tăcere faptul că Nicolae Paulescu a fost un antisemit vehement, care a publicat o carte despre «degenerarea rasei jidănești» cu zvastica pe copertă”, mai scrie Presshub.

„Problema jidovească pe punctul acesta devine de nesoluţionat, fiindcă în urma cercetărilor mele am descoperit că jidanii au un creier prost format, adică cu toţii sînt degeneraţi. Degenerarea aceasta o înţeleg aşa, că toţi jidanii sînt nebuni fără excepţie“, astfel scria Nicolae Paulescu în publicația fascistă Apărarea Naţională, pe 17 ianuarie 1926), potrivit Presshub.

Deși a murit în 1931, înaintea Holocaustului, Paulescu s-a pronunțat în favoarea uciderii evreilor în lucrarea Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidanimii, mai arată sursa citată anterior. În epilogul acestei broșuri, Nicolae Paulescu se pronunță clar pentru „exterminarea jidanilor.”

Pseudo-lucrări științifice cu acuze la religia evreiască

În 1913, Nicolae Paulescu publica volumul „Filosofie fiziologică: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul și Francmasoneria”, care conținea argumente plagiate sau false. Lucrarea încearcă să acrediteze cele mai sfruntate minciuni și acuze pe bază de clișee și erori de interpretare inchizitorială a religiei evreiești, proferate și răspândite din 1242, anul condamnării medievale pariziene a Talmudului, în Europa creștină, în paralel cu alte minciuni, nu mai puțin toxice, circulând în universul musulman, potrivit Deutsche Welle, scrie Presshub.

În 1928, Nicolae Paulescu publică lucrarea Degenerarea Rasei Jidăneşti, organizată pe trei capitole: (1) Cauzele degenerărei, (2) Leziunile degenerărei (leziunile scoarţei creierului, greutatea creierului, malformaţiile creierului şi anomaliile faciale); (3) Simptomele degenerărei.

Acestea din urmă includ „lenevia musculară a jidanilor, murdăria jidanilor şi pribegia jidanilor” ca şi „nebunia la jidani şi viţiile la jidani”.

Controversata stradă Radu Gyr rămâne neatinsă

Deși au existat presiuni pentru redenumirea străzii Radu Gyr, aceasta încă există în Cluj-Napoca făcând legătura între strada Edgar Quinet și strada Câmpului. În timpul scurtei co-guvernări legionare în cadrul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor. Sub conducerea sa, actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele.

Primăria Cluj-Napoca a primit în 2017 solicitare de la Ministerul Apărării Interne pentru schimbarea denumirii străzii, având în vedere că, în opinia ministerului, strada poartă numele unui fost comandant legionar. Mii de persoane și cel puțin două fundații s-au opus însă redenumirii străzii. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local pentru schimbarea denumirii a ajuns pe ordinea de zi a deliberativului local, dar primarul Emil Boc a retras-o înainte să fie dezbătută.

Pe 27 ianuarie 2022, partidul USR PLUS a depus o interpelare la Primărie pentru schimbarea denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca, în Regina Elena.

Vă reamintim că recent, George Simion, aflat la Cluj-Napoca, a mers într-o vizită la Primărie, unde a avut discuții cu primarul Emil Boc. În urma întâlnirii, Emil Boc a declarat, la un post local de radio, că are „multe lucruri care sunt comune” cu liderul AUR: „printre acestea susţinerea valorilor naţionale şi a interesului naţional şi tot ceea ce înseamnă perspectiva naţională într-o Europă formată dintr-un concert al naţiunilor, care nu presupune dispariţia valorilor naţionale şi topirea identităţilor naţionale”, a spus Boc.

CITEȘTE ȘI:

Claudiu Târziu nu îl vrea președinte de onoare AUR pe Călin Georgescu. Avansează numele fostului rector UBB

abonare newsletter