Administrație

În ce proiecte vor fi investiți banii Primăriei Cluj-Napoca în 2022? Peste 430 de milioane de euro, bugetul pe acest an

Bugetul local pe anul 2022 al Primăriei Cluj-Napoca este în valoare de peste 430 de milioane de euro. Municipalitatea a stabilit proiectele care vor continua anul acesta, dar și cele care ar trebui finalizate în 2022.

Primarul Emil Boc a prezentat bugetul local pe anul 2022. Primarul Emil Boc a prezentat bugetul local pe anul 2022.

 

 


Bugetul stabilit pe acest an este de 2.148.607.224 lei (434.483.393 euro), în ușoară creștere față de anul anterior, când era în valoare de  2.124.667.331 lei (429.642.346 euro).

 


Municipalitatea a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu scopul prezentării bugetului pe acest an, că se preconizează o creștere de peste 10% a veniturilor proprii și de peste 12% a cotei defalcate din impozitul pe venit.

„Acest lucru înseamnă că orașul «respiră» din punct de vedere economic, merge în direcția corectă”, a precizat primarul Emil Boc.


Bugetul stabilit pe anul acesta se află în dezbatere publică, urmând ca până cel târziu în 15 februarie să fie adoptat, conform edilului clujean.

Care sunt obiectivele Primăriei pentru anul 2022?

Ca obiective generale ale municipalității în 2022 se urmărește atragerea de fonduri europene, digitalizarea, dar și crearea facilităților la transportul public.


Printre proiectele importante care ar trebui să fie finalizate în acest an se numără cel al Bulevardului 21 Decembrie, a Bazei Sportive „La Terenuri”, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru noul cartier Sopor, reabilitarea termică a 20 de blocuri, modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a Parcului Farmec, realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” sau crearea de noi locuri pentru biciclete. 

Printre proiectele care continuă în acest an, dar nu vor fi finalizate, se află Podul Răsăritului, Podul Armătura și Podul Feroviarilor, reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu, modernizarea platoului Sălii Sporturilor ori reabilitarea malurilor Someșului în zona Grigorescu-Plopilor.


De asemenea, se vor organiza licitații publice pentru obiective majore precum Centura metropolitană și metrou, Parcul Est, modernizarea Parcurilor Primăverii,14 iulie și Zorilor, dar și pentru proiectul Park&Ride-ului la aeroport sau amenajarea Cetățuiei.

Pista de biciclete Gilău-Florești, inclusă în proiectul Centurii metropolitane

Emil Boc a anunțat în cadrul conferinței de presă că proiectul care prevede realizarea culoarului velo și pietonal de 60 de km Gilău-Bonțida va fi inclus în cel al Centurii Metropolitane.

„În ceea ce privește proiectul major Gliău-Bonțida de 60 de km, culoar velo și pietonal, blocajul major este la Muzeul Apei, la intrare în Florești. Am avut discuții cu colegii mei de la Compania de Apă, cu experți de la Consiliul Județean și proiectanți de la Centura metropolitană și putem să surmontăm această problemă prin preluarea în proiectul Centurii a porțiunii de piste de bicicletă din zona Muzeului Apei”, a explicat edilul.

Astfel, realizarea de piste de bicicletă se va regăsi în mai multe proiecte aflate pe lista municipalității, cum ar fi cel al Centurii Metropolitane, cel al reabilitării malurilor Someșului și cel al Spitalului de Urgență.

Noi locuri pentru biciclete și garaje demolate

Totodată, conform municipalității, cu banii din bugetul anului 2022, se vor realiza și finaliza în acest an cel puțin 500 de noi locuri pentru biciclete și spații securizate în valoare de peste 2.500.000 lei.

Continuă la Cluj în acest an și demolarea garajelor în vederea realizării unor noi locuri de parcare. Peste 3.600 de garaje au fost desființate până în prezent, 2.300 fiind demolate în 2021. Pentru anul aflat în curs, sunt identificate pentru a fi demolate aproximativ 2.000 de garaje de pe raza municipiului.

Conform viceprimarului Dan Tarcea, în urma demolărilor garajelor, numărul locurilor de parcare a crescut cu aproximativ 20%.

CITEȘTE ȘI:

Bursele elevilor din Cluj-Napoca se majorează în 2022! Profesorii primesc vouchere pentru pregătire digitală

Ultimele Stiri
abonare newsletter