Administrație

Se schimbă numele Pieței Karl Liebknecht? Piața, printre ultimele care poartă numele din „Epoca de Aur”

Odată cu aprobarea proiectului de modernizare a pieței din cartierul Iris, revine în discuție schimbarea numelui Pieței Karl Liebknecht, printre ultimele rămase cu denumire din regimul comunist.

A revenit în discuție redenumirea pieței care poartă numele unuia dintre fondatorii Partidului Comunist German, Karl Liebknecht A revenit în discuție redenumirea pieței care poartă numele unuia dintre fondatorii Partidului Comunist German, Karl Liebknecht

 

 


Luni, consilierii locali au aprobat reamenajarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente, zona urmând să devină centru de cartier pentru Iris, cu spații verzi și pietonale extinse, în detrimentul mașinilor. Odată cu aceasta, a revenit în discuție redenumirea pieței care poartă numele unuia dintre fondatorii Partidului Comunist German, Karl Liebknecht. 

 


Numele, dincolo de faptul că este greu de pronunțat, este printre ultimele din municipiu care nu au fost schimbate după căderea regimului comunist. 

Consilierul local USR Alexandra Oană a postat pe pagina sa de Facebook o postare prin care le cere părerea clujenilor despre oportunitatea redenumirii pieței, dar și despre care ar trebui să fie noul nume al pieței.


„Sunt multe subiecte presante pe agenda publică, dar una din temele care de obicei trec neobservate și care merită mai multă atenție din partea noastră e cea legată de numele pe care le poartă străzile sau piețele orașului. 

În ședința de ieri a Consiliului Local am aprobat reamenajarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente - zona urmând a deveni un veritabil centru de cartier pentru Iris. Piața Karl Liebknecht este printre ultimele locuri din Cluj ce încă poartă un nume din Epoca de Aur, Karl Liebknecht fiind unul dintre cei doi fondatori ai Partidului Comunist German. Așa cum au punctat mai multe voci de-a lungul timpului, avem nevoie de simboluri care să reprezinte clujenii, iar de numele lui Karl Liebknecht nu ne leagă nimic. (…) Credeți că e oportun să propunem schimbarea numelui Pieței Karl Liebknecht și ce nume ar trebui să poarte viitorul centru de cartier Iris?”, a arătat Oană.


Care ar putea fi numele nou al Pieței?

Locuitorii din Iris au propus în cadrul unei dezbateri publice organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică schimbarea numelui pieței Karl Liebknech. Propunerea a venit atunci din partea Annei Katona, locuitoare a zonei vizate, care a sugerat revenirea la numele vechi al pieței, „Sfânta Treime”.

„Piața noastră se numește «Karl Liebknecht», iar oamenii nu reușesc să scrie ori să pronunțe corect acest nume. Aș vrea să propun să ne întoarcem la numele care a fost pe vremuri, și anume «Sfânta Treime», piața fiind și în apropierea bisericii cu același nume”, a subliniat locuitoarea, în cadrul dezbaterii.


Directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a asigurat că se are în vederea o eventuală modificare a numelui pieței.

„Au mai fost discuții pe acest subiect, fiind propuse nume ale pieței precum «Regele Mihai» sau «Piața Alba Iulia». Am făcut o analiză și am constatat că sunt undeva la peste 80 de locuitori care au în buletin această adresă. Poate reușim să facem un chestionar cu locuitorii din zonă, pentru a vedea dacă majoritatea vor fi de acord. Noi suntem deschiși să luăm în calcul această propunere”, a declarat Ovidiu Cîmpean

Mai multe străzi, redenumite după 1989

Străzile numite de regimul comunist pentru a elogia personalitățile care au pus bazele sistemului au fost redenumite după 1989.

„Subiectul a fost ridicat de mai multe ori, dar niciodată nu s-a concretizat o schimbare, deși alte locații au fost redenumite după 1989: 

Piaţa Engels – Piaţa Ion Agârbiceanu 

Strada Karl Marx – Strada Burebista 

Strada Maxim Gorki – Strada Corneliu Coposu 

Strada 23 August – Strada I.C. Brătianu”, sunt câteva dintre numele enumerate de Alexandra Oană.

Piața Karl Liebknecht va fi modernizată

Piața Karl Liebknecht va fi modernizată și reamenajată, făcând loc spațiilor pietonale și „shared-space”, în detrimentul betoanelor și a mașinilor parcate pe trotuare. Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 6 decembrie, documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente”. Valoarea lucrărilor este estimată la 27,5 milioane de lei. Proiectul a fost adoptat de consilierii locali cu unanimitate de voturi.

Conceptul de amenajare imaginat de proiectanții de la Planwerk a fost prezentat de arhitectul Tiberiu Ciolacu în cadrul unei dezbateri publice organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică în luna martie 2021.  Zona se va schimba radical în urma amenajărilor propuse, prin amenajarea unor spații verzi și spații prevăzute pentru activități sportive, destinate atât copiilor, cât și adulților.

Zona Pieței Karl Liebknecht și a Parcului Iris vor primi o atenție specială, în încercarea de a le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Studiul urmărește totodată îmbunătățirea calității locuirii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi.

Prin noile amenajări, sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

CITEȘTE ȘI:

Piața Karl Liebknecht, la standarde europene! Iris intră în „era” modernizărilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter