Administrație

Tabăra de la Leghia va fi „readusă la viață” de Consiliul Județean Cluj

După ce a fost lăsată în paragină ani la rând, Tabăra Școlară de la Leghia va fi renovată de Consiliul Judeţean Cluj, după ce o expertiză privind starea sa actuală va fi realizată.

Tabăra de la Leghia era, pe vremuri, printre cele mai căutate din județ Tabăra de la Leghia era, pe vremuri, printre cele mai căutate din județ

 

 


Consiliul Județean Cluj a lansat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) o licitație privind achiziția serviciilor de expertiză tehnică a corpurilor de clădire care aparțin Taberei Școlare de la Leghia, în vederea reabilitării și valorificării acestora.

 


Expertiza va urmări realizarea unei evaluări tehnice cuprinzătoare a construcțiilor, determinarea stării tehnice actuale a acestora, precum și studierea posibilităților de extindere și modernizare a edificiilor. Totodată, vor mai fi realizate și investigațiile necesare pentru stabilirea soluțiilor de consolidare pentru fiecare corp în parte, dacă aceste intervenții sunt necesare.

Peste 30.000 de lei pentru expertiza tehnică

În ceea ce privește valoarea estimată a serviciilor care fac obiectul contractului, aceasta este de 30.500 de lei, fără TVA, sumă ce va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean.


Termenul de elaborare a expertizei tehnice este de 60 de zile calendaristice de la data comunicării ordinului de începere a contractului.

„Intenția noastră este aceea de a reabilita și a moderniza aceste clădiri pe care să le punem, din nou, la dispoziția tinerilor. Aceștia vor putea să petreacă timp liber de calitate și să participe la activități sportive, la fel ca și numeroase alte generații de clujeni care păstrează încă amintiri de neuitat din tabăra de la Leghia”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Tabăra a fost preluată de CJ în 2019

Reamintim, în acest context, faptul că Tabăra Școlară de la Leghia, comuna Aghireșu, a fost preluată de Consiliul Județean și face parte din domeniul public al județului începând din anul 2019. Tabăra își păstrează destinația pentru care a fost edificată, aceea de organizare a taberelor școlare și desfășurare a activităților de turism pentru tineret, intenția forului administrativ județean fiind de reabilitare a complexului și de redare a acestuia în circuitul taberelor școlare și al evenimentelor socio-educaționale.

„Consiliul Județean Cluj, la solicitarea Consiliului Local Aghireșu, a luat hotărârea de a prelua tabăra de la Leghia. Aceasta este o clădire veche, cu o suprafață de teren destul de generoasă. A funcționat mulți ani în orânduirea cealaltă, ca și tabără de copii și, cu toate că există tabere administrate de Palatul Copiilor, sunt și foarte multe care sunt părăsite, în zone frumoase ale județului și este păcat ca tinerii să nu profite de aceste locuri din cauza situației juridice și a neinvestiției”, declara atunci vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.


Consiliul Județean Cluj urmărește acum extinderea rețelei de facilități pentru petrecerea timpului liber, dezvoltarea activității de voluntariat, creșterea numărului de practicanți de sport în rândul copiilor și al tinerilor. De asemenea,  va fi asigurat accesul elevilor în tabere, dar și atragerea persoanelor cu dizabilități către practicarea activităților sportive, punând la dispoziția acestora condiții adecvate de acces.

În prezent, unitatea de agrement destinată tinerilor este alcătuită din șapte corpuri de clădire, cu o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați.

Cea mai râvnită tabără din județ

Tabăra de la Leghia, din comuna Aghireşu, avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină, fiind, până la închidere, una dintre cele mai căutate din judeţ.

La Cluj mai funcționează doar două din cele șapte tabere care funcționau în anii '90, fiind vorba de tabăra de la Băișoara și cea de la Caps, ambele aflat în administrarea Palatului Copiilor din Cluj. 

Tabăra de la Leghia, din comuna clujeană Aghireşu, avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină. În prezent, tabără este închisă, dar pe vremuri era una dintre cele mai căutate din judeţ. În 2014, autorităţile locale din Aghireşu sperau să redeschisă tabăra în 2019. Acest lucru nu s-a întâmplat.

CITEȘTE ȘI:

Tabără naţională de arte plastice la Leghia

Ultimele Stiri
abonare newsletter