Administrație

Emil Boc: „Metroul este proiectul secolului în care trăim, la Cluj”.

Emil Boc a adus din nou în discuție importanța metroului la Cluj și a precizat că este „proiectul secolului”, menit să contribuie la calitatea vieții clujenilor. „Prețul” metroului a crescut la două miliarde de euro, conform noilor date.

Proiectul privind studiul de fezabilitate al metroului de la Cluj se va afla pe masa consilierilor locali, luni, 22 noiembrie, pentru a fi votat în cadrul unei ședințe extraordinare. Emil Boc a precizat vineri că cei interesați de subiect au timp să se documenteze până atunci cu privire la proiect, fiind vorba despre o temă care se discută de doi ani de zile.

„Noi am făcut dezbateri publice despre metrou, vorbim de doi ani de zile, am adoptat studiul de prefezabilitate, adoptarea studiului de fezabilitate nu a venit din cer. Suntem într-o etapă în care mergem la nivelul următor, pentru a putea urma pașii necesari astfel încât să fie acceptați banii europeni. 


Până luni, toată lumea are timp să se documenteze, nu e un subiect nou pe ordinea de zi. Acest proiect dă viziune pe termen lung Clujului, este proiectul secolului în care trăim, la Cluj. Pe de o parte, metroul va decongestiona traficul, va conecta marile obiective importante ale Clujului și va aduce o creștere a calității vieții”, a declarat edilul, într-o intervenție la radio.

Metroul se va face în 10 ani și va costa două miliarde de euro

Conform documentației din cadrul studiului de fezabilitate, valoarea proiectului de construire a metroului este mai mare decât cea prevăzută inițial, costul fiind ridicat la 2.052.196.984 euro, echivalentul a 10.112.816.297 lei.


Anterior publicării documentației din cadrul studiului de fezabilitate, valoarea proiectului metroului era de aproximativ un miliard de euro.

De asemenea, durata de realizare a investiției este de 10 ani și 6 luni (128 de luni), din care, 18 luni - proiectare preliminară, 14 luni - procedurile de licitație, 96 luni - proiectare și execuție lucrări, inclusiv achiziție material rulant.


Lungimea totală a metroului este de 21,03 km, iar finanțarea se va face din fonduri europene, guvernamentale precum și din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.

CITEȘTE ȘI:

Metroul din Cluj va avea peste 500 de angajați. Vor dispărea aproape 30.000 de mașini din oraș. 1,7 miliarde de euro, investiția totală

abonare newsletter