Administrație

Obeliscul Carolina va fi restaurat și reabilitat. Licitație pentru întocmirea studiilor, lansată de Primărie.

Obeliscul Carolina, monument istoric situat în centrul Clujului, va fi restaurat și reabilitat. În urma lucrărilor, monumentul va beneficia inclusiv de iluminat arhitectural.

Obeliscul Carolina va fi restaurat și reabilitat. FOTO: Arhivă monitorulcj.ro Obeliscul Carolina va fi restaurat și reabilitat. FOTO: Arhivă monitorulcj.ro

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru întocmirea documentației necesare restaurării Obeliscului Carolina din Piața Muzeului. Contractul este estimat la 390.000 de lei, fonduri din bugetul local al municipiului.

 


Obeliscul Carolina este amplasat în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, fiind monument istoric încadrat în grupa B de importanță istorică. Potrivit caietului de sarcini, monumentul se află într-o stare înaintată de degradare, cauzată atât de factorii de mediu, cât și de acte de vandalism.

„Factorii de mediu au contribuit la degradarea pietrei si la deteriorarea detaliilor și elementelor sculpturale. De-a lungul timpului reliefurile au fost măcinate de interperii și factori corozivi. Placa pe care se afla inscripționat textul informativ se află într-o stare înaintată de degradare, ruginită și inscripția este greu lizibilă.


În acest context, s-a decis achiziția serviciilor de Elaborare studii, expertize și documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii - Proiect faza DALI pentru realizarea obiectivului de investiții: Restaurarea si reabilitarea monumentului istoric «Obeliscul Carolina»”, se arată în documentul citat.

Prin contract, se urmărește elaborarea documentatiilor pentru obtinerea avizelor pentru lucrări de reabilitare elemente structurale și artistice ale monumentului istoric, restaurarea, recondiționarea, consolidarea și conservarea monumentului și punerea în valoare a sa prin realizarea iluminatului arhitectural, se mai arată în caietul de sarcini.


În anul 2015, Obeliscul Carolina a fost vandalizat. Imediat după incident, autoritățile locale au promis că vor investi în reabilitatea statuii. 

Despre monument

Obeliscul Carolina este primul monument laic al Clujului, care a fost ridicat în onoarea împărătesei austriace Carolina Augusta. Până la ridicarea acestei statui, toate celelalte aveau semnificație religioasă.


În 1817, împărăteasa austriacă Carolina Augusta împreună cu soțul ei, împăratul Francisc I, au venit în vizită la Cluj, cu scopul de a întări loialitatea supușilor din această parte a imperiului. Vizita la Cluj a fost în continuarea vizitelor efectuate de perechea imperială la Bistrița, respectiv Dej. Ca urmare a acestei vizite, clujenii au inițiat un proiect de construire a unui monument dedicat acestei vizite.

Proiectul s-a oprit din lipsa fondurilor, el fiind realizat în cele din urmă de donația de 16.000 de forinți a procurorului Clujului, Imre Topler, care spera ca în urma realizării obeliscului să îi fie acordat gradul nobiliar pe care îl solicitase.

„Reliefiează o vizită a unei unui cuplu imperial. Asta era foarte important atunci. Importanța de acolo pornește. Era o modă a timpului. Marea lui importanță este că la început de secol XIX nu existau aparate foto și ne arată foarte bine, mai ales în medalionul de sus, cuplul imperial. Acest finanțator Imre Topler, nu a fost mulțumit de realizarea acelui medalion de către meșterii clujeni. Așa că a adus un meșter din Viena și un model de pictură din Viena, ca să reliefeze fizionomia celor doi suverani. De asemenea, arăta moda clujenilor de atunci, cum erau îmbrăcate femeile, cum erau îmbrăcați domnii, în general lumea bună”, a explicat Vladimir Bogosavlievici, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Inițial, Obeliscul Carolina a fost amplasat în actuala Piața Unirii. În anul 1898, ea a fost mutată în actuala Piața Muzeului (fosta Piața Mică sau Piața Carolina Augusta) cu ocazia reamenajării centrului, pentru a face loc statuii lui Matia Corvin.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Podul Garibaldi va fi demolat și altul va fi construit în loc. Circulația va fi închisă timp de jumătate de an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter