Administrație

Pași înainte pentru hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești. Ministrul Energiei: „Aceste hidrocentrale sunt mai eficiente decât câmpuri întregi de baterii”

Ministrul Energiei a evidențiat beneficiile hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj și a spus că cel mai avansat proiect din România de acest tip este hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti.

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, cel mai avansat proiect de acest tip din România / FOTO: Captură ecran/ Youtube: Hai să socializăm Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, cel mai avansat proiect de acest tip din România / FOTO: Captură ecran/ Youtube: Hai să socializăm

 

 


Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti sunt mult mai prietenoase cu mediul şi chiar mai eficiente decât „a avea câmpuri întregi de baterii cu care nu ştim ce vom face, nu se ştie cum vor fi reciclate, pentru a căror producţie oricum poluăm”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

 


El a fost rugat să vorbească despre planul de stocare în ceea ce priveşte energia regenerabilă.

CITEȘTE ȘI:
Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, scos de la naftalină de ministerul Energiei. „România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani”.

 


„Sunt estimări care spun că România are nevoie de 4.000 de MW de stocare. Eu personal sunt fanul stocării prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti. Ele sunt, din perspectiva mea, mult mai prietenoase cu mediul şi chiar mai eficiente decât a avea câmpuri întregi de baterii cu care nu ştim ce vom face, nu ştim cum le reciclăm, pentru a căror producţie oricum poluăm, se bazează pe materiale care se minează, în condiţii de poluare a mediului şi, de aceea, eu personal voi insista foarte mult pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, pentru hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Bicaz, de la Izvorul Muntelui, cea de la Măcin”, a spus Burduja, la Romanian Renewable Energy Summit 2023, potrivit agerpres.ro.

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, cel mai avansat proiect din țară

Ministrul Energiei a precizat că sunt opt proiecte care au fost identificate la nivel naţional, însă cel mai avansat cu siguranţă este Tarniţa. Burduja speră ca în 6-9 luni, după ce va avea studiul de fezabilitate, să dea „drumul la proiectul” hidrocentralei:


„Chiar ieri (miercuri - n. red) a fost urcat pe SICAP anunţul pentru studiul de fezabilitate. Vineri va fi public şi aşteptăm oferte de la proiectanţi serioşi, ca în 6 - 9 luni să avem SF-ul şi, apoi, să dăm drumul la proiect şi să-l vedem implementat în România. Deci, mi-aş dori ca din 4 GW de stocare măcar jumătate să fie cu acumulare prin pompaj, restul baterii şi inclusiv la gospodării, în paralel cu un program de tipul 'Casa verde'. Cred că viitoarele ediţii ale programului 'Casa verde' - şi domnul ministru Fechet e de acord - să-i premieze pe cei care au o componentă de stocare”, a adăugat ministrul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Stadiul marilor proiecte ale Clujului. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești aduce în județ peste un miliard de euro

12 companii, interesate de proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești

Ultimele Stiri
abonare newsletter