Administrație

Ajutor pentru Moldova. Clujul finanțează cu peste 100.000 de euro o grădiniță din Ungheni!

O grădiniță din Ungheni, Republica Moldova, va primi un sprijin financiar de peste 110.000 de euro din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru reabilitarea termică. Ajutorul este ultimul dintr-un lung șir de finanțări pe care primăria clujeană o face în Ungheni.

Reabilitare termică la Şcoala Gimnazială Ion Creangă. Foto: arhivă Facebook Emil Boc Reabilitare termică la Şcoala Gimnazială Ion Creangă. Foto: arhivă Facebook Emil Boc

 

Primăria Cluj-Napoca va aloca din bugetul propriu suma de 584.000 lei  (119.183 euro) pentru lucrări de izolare termică exterioară la Grădinița „Steluța” din Ungheni.


Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri, 12 iunie, se află și un proiect privind Cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023 a proiectului «Eficientizarea energetică a Grădiniței „Steluța” din municipiul Ungheni, Republica Moldova».

Valoarea totală a proiectului este de 166.340 de euro, iar diferența de până la 47.710 euro va fi finanțată de către Primăria municipiului Ungheni din Republica Moldova.


„Micul Cluj” din Ungheni

Înțelegerea de cooperare între municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni din Republica Moldova datează din noiembrie 2016.

„În contextul colaborării noastre cu orașul Ungheni, în perioada 2017 – 2022, municipiul nostru a contribuit la reabilitarea Parcului Central din Ungheni prin finanțarea unor subproiecte cu sume a echivalentul a 100.000 de euro pentru fiecare etapă a proiectului. Au fost astfel finanțate subproiectele «Orășelul Copiilor», «Teatru de Vară și împrejurimi», construcția unui complex sportiv în Parcul Central, construcția umui skate park. În semn de gratitudine și ca simbol al relației de înfrățire dintre cele două orașe, Parcul Central din Ungheni a fost redenumit «Micul Cluj». Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat, de asemenea, cofinanțarea de la bugetul local pe anul 2022 a proiectului Reconstrucția Scuarului Primăriei municipiului Ungheni, parte a programului de revitalizare a centrului orașului Ungheni”, arată municipalitatea clujeană.


În luna mai 2023, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros a solicitat municipalității clujene cofinanțarea proiectului „Eficientizarea energetică a grădiniței Steluța”. Din devizele de lucrări, proiectul ce se dorește a fi cofinanțat din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca se referă la demarea lucrărilor de eficientizare energetică (izolare termică exterioară) la Grădinița „Steluța”.

„Prezentul demers de cofinanțare ar asigura continuitate și o dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre cele două orașe. În urma auditării elementelor constructive și a sistemelor inginerești s-a depistat că această clădire a fost construită în perioada sovietică conform normelor din acea perioadă. Acestea nu mai corespund normelor actuale din punct de vedere a performanței energetice a clădirilor”, este justificarea primăriei.


La Grădinița „Steluța” din Ungheni sunt înscriși 276 de copii (capacitate totală 320 de copii) și sunt angajate 52 de persoane. 

„Asupra anvelopării clădirii nu au fost întreprinse măsuri de eficientizare energetică, cu excepția celor de montare a tâmplăriei PVC. În cadrul acestui obiectiv, în vara anului 2022 a fost renovat acoperișul și annual se fac reparații de interior și de întreținere pe exterior. Conform calculelor, pierderile de căldură cele mai mari se înregistrează prin planșeul de pod de sub acoperiș (36%), urmat de podea cu 27%, pereții exterior (26%) și tâmplărie (11%)”, au transmis reprezentanții Primăriei Ungheni.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Micul Cluj” din Republica Moldova. Parcul din Ungheni, botezat după orașul înfrățit care a plătit reabilitarea. FOTO

Primăria Cluj-Napoca va finanța construcția unui complex sportiv din Ungheni, Rep. Moldova

ATENȚIE! Se închide circulația pe Autostrada A3, între Ungheni și Iernut!

abonare newsletter