Administrație

Taxe și impozite locale mai mari din 2024. Clujenii, chemați la dezbatere publică

Clujenii sunt invitați de administrația locală să ia parte la o dezbatere publică pe tema creșterii impozitelor și a taxelor locale, din anul 2024.

Taxe și impozite locale mai mari din 2024. FOTO: Primăria Cluj-Napoca Taxe și impozite locale mai mari din 2024. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Impozitele și taxele locale urmează să fie indexate cu rata inflației de 13,8% de la 1 ianuarie 2024. Valoarea impozitelor va fi actualizată astfel pentru o serie de proprietăți, precum clădirile rezidențiale și nerezidențiale, dar și pentru imobilele ridicate fără autorizație de construire. 

 


Astfel, clujenii sunt invitați la o dezbatere publică la Primăria Cluj-Napoca, care va avea loc în format fizic și online, pentru stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2024.

Dezbaterea va avea loc luni, 3 iulie 2023, de la ora 17:00, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca (strada Moților nr. 3). Proiectul supus dezbaterii publice s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 6 iunie 2023 - 21 iunie 2023. monitorulcj.ro a relatat pe larg despre modificările ce vor surveni de anul viitor aici.


Documentele supuse dezbaterii publice pot fi consultate aici.

Cei care doresc să participe la această dezbatere pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ.


Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca/depus la registratură, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței. Cetățenii care s-au înscris în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul.

Totodată persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii și sunt prezente fizic în sala Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca vor putea lua cuvântul la rândul lor.


Solicitanţii înscrişi la cuvânt îşi vor susţine punctul de vedere exclusiv pe marginea actului normativ care face obiectul dezbaterii publice şi nu pe alte subiecte de ordin general sau personal care nu au legătură cu obiectul şedinţei de dezbatere publică.

Dezbaterea publică va fi transmisă online pe pagina de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și pe canalul YouTube al Municipiului Cluj-Napoca.

Din 2024, clujenii vor plăti taxe și impozite locale mai mari

Consiliul Local va aproba după perioada consultării publice noi valori pentru taxele și impozitele locale ce vor fi aplicate de anul următor.  Proiectul prevede și o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitelor locale, până la data de 31 martie, datorate pentru întregul an de către contribuabil.

„Începând cu 1 ianuarie 2024, se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, respectiv actualizarea limitelor amenzilor, cu rata inflației de 13,8%”, se arată în documentul aflat în consultare publică. 

Pentru anul în curs, valoarea impozitelor și a taxelor locale a fost indexată cu rata inflației de 5,1%. Pentru anul următor este prevăzută o indexare cu rata inflației de 13,8%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Din 2024, clujenii vor plăti taxe și impozite locale mai mari

Ultimele Stiri
abonare newsletter