Administrație

Barajele din Cluj și județele apropiate au fost verificate în urma cutremurului de marți din Arad

Barajele din administrarea Apelor Române Someș-Tișa au fost evaluate din punct de vedere tehnic și funcțional, după cutremurul de marți.

Barajul Gilău din județul Cluj, verificat după cutremurul din 6 iunie 2023 / Foto: Apele Române Someș-Tisa Barajul Gilău din județul Cluj, verificat după cutremurul din 6 iunie 2023 / Foto: Apele Române Someș-Tisa

 

 


Starea tehnică si functională a barajelor încadrate în categoriile de importanță A și B din județul Cluj și din apropiere, aflate în administrarea Apele Române Someș-Tisa, au fost verificate în urma cutremurului de marți, produs în județul Arad.

În urma verificărilor, s-a constatat că nu s-au produs modificări în structura de rezistenţă sau deteriorări/degradări/modificări structurale ale acestor baraje:


  •  Colibița, județul Bistrița-Năsăud; 
  •  Gilău, județul Cluj;
  •  Călinesti-Oaș, județul Satu Mare;
  •  Vârsolț, județul Sălaj;
  •  Strâmtori-Firiza și Berdu, județul Maramureș.

Conform legislației în vigoare, barajele se încadrează în patru categorii de importanţă, după cum urmează:

A – baraj de importanţă excepţională;
B – baraj de importanţă deosebită;
C – baraj de importanţă normală;
D – baraj de importanţă redusă.


În cursul nopții trecute, pe 6 iunie 2023, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter în județul Arad. Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi. De asemenea, în municipiul Arad au fost raportate căderi de tencuială. Din fericire, în Cluj nu au fost raportate pagube din cauza acestui fenomen, însă o mulțime de clujeni au spus că au simțit seismul, unii mai puternic decât alții.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Urmări ale seismului de 5,3 din Arad. Sute de case distruse și persoane care dorm în mașini de frica unui nou cutremur

Imagini și mărturii după cutremurul din Arad: „La înmormântare a sărit mortul din sicriu, o casă e pe jumătate distrusă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter