Administrație

Realitatea de pe șantier contrazice o anchetă Recorder despre lucrările de infrastructură din Săvădisla realizate de către AWE Infra SRL

O anchetă Recorder despre lucrările de infrastructură din comuna Săvădisla este contrazisă de inspecțiile efectuate pe teren.

O anchetă Recorder despre lucrările de infrastructură din comuna Săvădisla, contrazisă de inspecțiile din teren O anchetă Recorder despre lucrările de infrastructură din comuna Săvădisla, contrazisă de inspecțiile din teren

 

 


Anul trecut, jurnaliștii de la Recorder au relatat despre investițiile din comuna Săvădisla (județul Cluj), punând sub semnul întrebării calitatea lucrărilor la infrastructura de apă și canal realizate în cadrul proiectului, executantul lucrărilor fiind firma AWE Infra SRL din Turda. 

 


În urma unor reclamații ale viceprimarului Liviu Tamas Gebe (UDMR), o echipă Recorder a filmat la Hășdate – Lita – Liteni (comuna Săvădisla, județul Cluj) lucrările de modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă curentă și de canalizare. „Am mers într-o comună ardeleană pe care UDMR o conduce de 30 de ani, pentru a vedea cum se raportează acest partid la buna administrare a banilor investiți în infrastructura locală. La Săvădisla, în județul Cluj, viceprimarul Liviu Tamás Gebe a semnalat neregulile grave de la lucrările de apă și canal efectuate în comună și, în loc să fie felicitat pentru spiritul de responsabilitate, s-a trezit marginalizat și pedepsit de partid.”, spuneau în octombrie 2022 jurnaliștii Recorder.  

Sondaj Liteni

Deși acuzațiile din material vizau inclusiv modalitatea de executare a lucrărilor, aceasta fiind pusă sub semnul întrebării, în luna mai, după aproape o jumătate de an de la publicarea anchetei, jurnaliștii Recorder au revenit asupra subiectului pentru că expertiza tehnică realizată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și un raport al Direcției de Control și Antifraudă au concluzionat că AWE Infra SRL a respectat cerințele tehnice ale proiectului.


UPDATE MAI 2023: După vizita noastră în teren, Consiliul Local Săvădisla a comandat o expertiză tehnică finalizată după publicarea acestui material. Totodată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Direcția Control și Antifraudă, urmare a sesizărilor primite, a efectuat o serie de verificări privind modul de realizare și decontare a lucrărilor din cadrul Proiectului menționat. Expertiza (care poate fi studiată aici), precum și Raportul Directiei Control și Antifraudă (concluziile verificărilor pot fi studiate aici), infirmă o parte din informațiile prezentate de noi, mai exact în ceea ce privește modalitatea de executare a lucrărilor din cadrul Proiectului „Infrastructura de apă și apă uzată în aglomerarea Hășdate-Lita-Liteni, comuna Săvădisla, județul Cluj” de către AWE Infra SRL și a modalității de decontare a lucrărilor realizate de către executant. Recorder nu a putut verifica dacă informațiile din expertiză și din Raportul Direcției Control și Antifraudă sunt sau nu corecte.”, a completat Recorder la articolul din octombrie 2022.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

abonare newsletter