Administrație

Ninsoarea de la sfârșitul lunii februarie a creat PAGUBE însemnate în Cluj. Ce măsuri iau autoritățile?

Ninsoarea și viscolul de la sfârșitul lunii februarie au creat probleme în județul Cluj. În mai multe comune au fost semnalate întreruperi ale alimentării cu energie electrică, după ce linii de medie tensiune sunt afectate integral sau parțial.

Ninsoarea și viscolul de la sfârșitul lunii februarie au creat probleme în județul Cluj/ Foto: ISU Cluj Ninsoarea și viscolul de la sfârșitul lunii februarie au creat probleme în județul Cluj/ Foto: ISU Cluj

 

 


Aproape 200 de posturi de transformare sunt nealimentate cu curent electric iar mai multe linii de tensiune sunt afectat parțial sau integral în județul Cluj din cauza fenomenelor meteorologice din perioada 26-27 februarie

 


În urma ninsorilor puternice din perioada menționată anterior, au fost provocate mai multe daune. De exemplu, din cauza depunerilor masive de zăpadă atât pe cablurile de energie electrică cât și pe vegetația, arborii și copacii din apropierea stâlpilor de energie, au fost semnalate primele incidente și întreruperi în distribuirea energiei electrice.

Primele întreruperi au fost înregistrate în Florești, Gilău, Someșul Rece și Băișoara.


Potrivit autorităților, au fost afectate serios două linii de distribuire a energiei și anume LEA 20 kV Florești - CHE Gilău 1 - CHE Someșul Rece și LEA 20 kV Florești – Băișoara. Prima linie a fost avariată după ce într-o zonă împădurită au fost rupți 25 de stâlpi. Evenimentul a dus la întreruperea curentului pentru 72 de ore.

Datorită terenului accidentat și împădurit nu se pot realiza lucrările de înlocuire a acestor 25 de stâlpi cu respectarea traseului actual.


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a constat că situația existentă la linia electrică „LEA 20 KV Florești - CHE Gilău1- CHE Someșul Rece”, prezentată de Societatea Distribuție Energie Electrică Romania, îndeplineşte condițiile unei „stări potențial generatoare de situații de urgență”.

Măsuri în regim de urgență

Pentru depășirea situației create autoritățile locale iau măsuri în regim de urgență, inclusiv amplasarea unei linii electrice subterane de medie tensiune în zona DJ 107N.


Mai exact, autoritățile au întocmit un proiect de hotărâre privind pagubele semnalate de Societatea Distribuției Energie Electrică România.

Soluția propusă a fost reîntregirea liniei este devierea subterană a liniei de 20 kV în apropierea drumul DJ 107 între km 33+500-km 34+600 pe partea dreaptă, direcția spre Gilău, pe o lungime de 2 kilometri.

Acțiunile şi măsurile întreprinse de Societatea Distribuție Energie Electrică România vor fi monitorizate de Consiliul Județean Cluj-Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat Cluj, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcția Silvica Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Garda Națională de Mediu-Serviciul Comisariatul Județean Cluj și Primăria comunei Gilău.

Totodată, pentru reconstrucție LEA 20 kV - CHE Gilău - CHE Someșul Rece, între stâlpii nr. 35 și 51, localitatea Someșul Rece, va fi montat un nou stâlp.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Noapte albă pentru pompieri. Zeci de copaci și stâlpi de electricitate, doborâți pe drumuri din cauza zăpezii

Ninsorile de noaptea trecută au creat probleme în Cluj. Avarii la rețeaua de electricitate și zeci de copaci doborâți

Ultimele Stiri
abonare newsletter