Administrație

Peste 2.000 de garaje de tablă, demolate în 2022. Clujul a scăpat de mai bine de jumătate din garaje; restul vor fi desființate în următorii trei ani

Mult a fost, puțin a mai rămas. Cluj-Napoca a scăpat în ultimii cinci ani de mai bine de jumătate din garajele de tablă, iar în umătorii trei ani ar urma să fie demolate și celelalte.

Peste 2.000 de garaje de tablă, demolate în 2022. FOTO: Primăria Cluj-Napoca Peste 2.000 de garaje de tablă, demolate în 2022. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Aproape 2.500 de locuri de parcare au fost amenajate de administrația locală în cartierele Clujului în anul 2022, în urma demolării a circa 2.100 de garaje de tablă, se arată în raportul de activitate a primarului Emil Boc pe anul 2022. 

 


În 2022, Primăria Cluj-Napoca a amenajat 2.428 de noi locuri de parcare și spații verzi în locul a 2.150 de garaje desființate din cartierele Zorilor, Gheorgheni, Grigorescu, Mărăști și Mănăștur. „Marea demolare”, demarată în urmă cu cinci ani, va continua și în 2023 cu garaje din cartierele Mărăști, Gheorgheni, Mănăștur, Grigorescu și Zorilor.

„Restructurarea și regenerarea urbană în toate cartierele orașului reprezintă o prioritate pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Activitatea de demolare a garajelor din municipiu continuă cu scopul de a reda cartierelor spații publice, spații de agrement, locuri de parcare suplimentare și o calitate a vieții mai bună”, se arată în documentul citat.


Circa 5.600 de garaje de tablă au fost demolate deja la Cluj-Napoca și alte circa 5.000 mai rămân de demolat. Primăria a trimis deja peste 500 de somații proprietarilor de garaje clujeni pentru desființarea garajelor în cursul acestui an.

„Până în acest moment, am trimis 568 de somații și vom continua acest proces și în perioada următoare. Suntem în etapa de verificare a eligibilității terenurilor, pentru că trebuie să verificăm să nu fie procese pe terenuri, să fie libere de sarcini”, a declarat recent viceprimarul Dan Tarcea pentru Televiziunea Română. 


Viceprimarul Dan Tarcea arată că, din cele peste 5.000 de garaje desființate, doar nouă proprietari de garaje au refuzat desființarea acestora „de voie bună” și primăria a intervenit pentru demolarea lor pe cale administrativă.

Noi parcări securizate pentru biciclete 

În anul 2022 au fost amplasate două structuri metalice alimentate cu panouri fotovoltaice pentru gararea bicicletelor pe strada Aurel Vlaicu nr. 60 și pe strada Mureșului nr. 58, fiecare cu câte 50 de locuri. Cea de-a treia structură metalică pentru parcarea bicicletelor a fost amplasată în parking-ul Hașdeu. Alte patru structuri cu panouri fotovoltaice şi cu câte 50 de locuri fiecare sunt în curs de amenajare pe amplasamentele: Fântânele 59, Donath 194, Primăverii 2 şi Brateş 16. 


De asemenea, anul trecut, a fost finalizată licitația pentru achiziția a cinci noi structuri securizate pentru biciclete, care vor fi instalate pe str. Petuniei nr.7, str. Iazului (vis-à-vis de Ciocârliei nr.1), str. Rapsodiei nr.12, str. Alverna nr. 61 și parking Fabricii. Caracteristici tehnice containere securizate cu rastel mobil de biciclete (minim 50 de rasteluri/ container), sistem de alimentare cu energie electrică independentă de rețea și instalație electrică, sistem de supraveghere video, echipament de stocare imagini, sistem complet de tip senzor pentru transmiterea avertizărilor de tip sms, cititor de carduri de proximitate, dulap metalic, monitor led, carduri de proximitate, corpuri de iluminat, închidere securizată container.

Locurile de parcare pentru biciclete sunt alocate în conformitate cu HCL 412/2020 cu modificările și completarile ulterioare. „Parcări sigure pentru biciclete” este un proiect propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă.

CITEȘTE ȘI:

Peste 900 de locuri de parcare pentru biciclete până la finalul anului, în toate cartierele Clujului

abonare newsletter