Administrație

Cum arată șantierul de pe malurile Someșului, la final de an? „Înverzesc șantierele” - FOTO

Lucrările la malurile Someșului din cartierul Grigorescu continuă la final de an. Șantierele „înverzesc” și se conturează viitorul culoar verde-albastru.

Șantierul de pe malul Someșului „înverzește” la final de an. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru Șantierul de pe malul Someșului „înverzește” la final de an. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

 

 


Șantierele de pe malurile Someșului, din cartierul Grigorescu, înaintează la final de an și devin tot mai „verzi”. Noua față a zonei începe să se contureze, însă șantierul va dura încă un an până la finalizarea în totalitate.

 


„Se mai înverzesc cu gazon șantierele patriei. Treptele la râu și plaja extinsă vor apropia oamenii de apă. Dar tot avem o nostalgie pentru malurile de pământ și iarbă ale Someșului din secolul XX, pe care destui dintre noi le-am prins”, au transmis cei din Asociația Someșul Nostru.

Lucrările la malurile Someșului din cartierul Grigorescu continuă la final de an. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Asociația face, pe această cale, un apel la autorități să păstreze biodiversitatea în amonte și să conserve zonele sălbatice în procesul de amenajare a unui culoar de-a lungul râului, de la Gilău până în Apahida.


„În amonte de lucrări, până la lac Florești, sunt destule zone sălbatice, cu meandre ale râului, care merită păstrate ca atare. Ideal, dacă vom avea un culoar verde albastru la nivel de județ la Șomes, trebuie mizat pe conservarea naturii, unde mai sunt maluri naturale. Iar unde s-au creat deja diguri, miza e pe conectarea acestor segmente la râu pentru mobilitate, loisir, fără a uita de biodiversitate”, au transmis aceștia.

Lucrările la malurile Someșului din cartierul Grigorescu continuă la final de an. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului au continuat în prima lună de iarnă, iar vremea blândă a permis desfășurarea unor activități pe șantier. Lucrările sunt în grafic și se estimează că vor fi finalizate la termen, adică în luna decembrie a anului viitor. 


Mai mulți bani pentru modernizarea malurilor Someșului

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului s-au scumpit în luna septembrie. Consilierii locali au votat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona I”, derulat din fonduri europene, costă peste 31 milioane de euro, față de 25 de milioane de euro aprobați inițial.

Valoarea totală a investiției va fi de 151.963.498 lei TVA inclus, iar durata de proiectare și execuție a lucrărilor este de 24 de luni. În 2018, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în cuantum de 123.696.371 lei TVA inclus. Un an mai târziu a fost semnat contractul de execuție (septembrie 2019) cu Asocierea ACI Cluj, Socot SA și Simacek Facility Services Ro SRL.


Zona cuprinsă în proiectul de revitalizare are o suprafață de aproximativ 156.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina precum și în zona parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Ce schimbări apar pe malurile râului?

Proiectul vizează extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, trotuare, precum și a spațiilor publice: plantanții de aliniament, zone verzi, dotări de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, iluminat public, rețele wi-fi. De asemenea, este prevăzută remodelarea malurilor propriu-zise ale râului în vederea îmbunătățirii accesibilității acestuia. Aceste măsuri includ realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu, care este finalizat deja.

Amintim că, în mai multe rânduri, clujenii au atras atenția față de betonarea excesivă a spațiilor verzi din oraș care se află în acestă perioadă în lucrări de moderniare, cum ar fi malurile Someșului sau a parcul din spatele Teatrului Național. Primarul Emil Boc susține că în ceea ce privește aceste proiecte, „merge pe mâna specialiștilor”.

„Aceste proiecte sunt făcute de către profesioniști, au fost discutate în comisiile de urbanism, unele sunt produsul unor concursuri internaționale de soluții și vă asigur că dacă mergem pe mâna specialiștilor nu greșim”, a spus Emil Boc, în luna august.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Școala „Iuliu Hațieganu” nu vor fi inaugurate în acest an. De ce nu sunt gata la timp proiectele Primăriei? Emil Boc: „Calitatea slabă a proiectanților și firme neserioase”

abonare newsletter