Administrație

Floreștiul are un nou PUG, care aduce peste 500 de hectare de spații verzi. Pivariu: „În viitor, se vor construi preponderent imobile cu regim redus de înălțime”

Floreștiul are un nou Plan Urbanistic General (PUG), care stabilește o dezvoltare sustenabilă a comunei. Noua strategie prevede mai mult spațiu verde și construcția de imobile cu mai puține etaje. De asemenea, prin măsurile prevăzute se urmărește diminuarea mașinilor din trafic cu peste 30.000 de autovehicule.

Floreștiul are un nou PUG/captură foto: Bogdan Pivariu Facebook.com Floreștiul are un nou PUG/captură foto: Bogdan Pivariu Facebook.com

 

 


Noul PUG al comunei Florești (2023 – 2033) urmează să fie votat de Consiliul local. Primarul Bogdan Pivariu enumeră o serie de beneficii pe care le va aduce implementarea noilor măsuri prevăzute în Planul Urbanistic General al Floreștiului. 

 


„Astăzi am intrat în linie dreaptă pentru adoptarea Planului Urbanistic General al Comunei Florești - 2023-2033!

PUG-ul comunei Florești va avea rolul de a reglementa în mod strict principiile după care se va dezvolta comunitatea noastră din punct de vedere urbanistic .


Floreștiul trebuie să se dezvolte, dar este important ca dezvoltarea să fie una sustenabilă”, a declarat Bogdan Pivariu.

Prin reducerea coeficienților de utilizare a terenului cu 40% față de reglementările din prezent, prin noul PUG sunt obținute o serie de rezultate, precum: 


● reducerea potențialului de dezvoltare imobiliară cu 1,7 milioane de metri pătrați. 

● diminuarea numărului apartamentelor care vor putea fi construite cu peste 27.000 de unități 


● diminuarea cu peste 30.000 de autovehicule potențiale din traficul sufocat al Floreștiului în următorii 10 ani.

„În viitor, în Florești se vor construi preponderent imobile cu regim redus de înălțime P+1+M.

Vom avea un total de 550 de hectare spații verzi, însemnând peste 22% din suprafața de intravilan a localității Florești, dublu față de recomandările UE, rezultând 54,14 mp spațiu verde/locuitor”, a arătat primarul de Florești, Bogdan Pivariu.

Principiile după care autoritățile s-au ghidat în elaborarea noului PUG au fost următoarele:

  • Urbanism organizat și predictibil
  • Coeficienți urbanistici reduși, adaptați la realitățile locale
  • Protecția mediului și dezvoltare durabilă
  • Infrastructură edilitară înainte de orice construcție
  • Organizare polinucleară și servicii pentru populație
  • Sprijin și predictibilitate pentru mediul de afaceri

Toate ansamblurile rezidențiale viitoare trebuie să dispună de: spații verzi, căi de acces auto și pietonale corect dimensionate, facilități pentru populație în proximitate, justificate din punct de vedere al oportunității, delimitare zone de blocuri față de zonele de case, infrastructură de protecție împotriva incendiilor corect dimensionată, infrastructură de alimentare cu apă și canalizare corect dimensionată, împrejmuiri unitare care să nu impacteze negativ infrastructura locală.

„Va fi pus în dezbatere publică, azi, cel târziu mâine, pentru o perioadă de 45 de zile. Conform legii, cetățenii își pot exprima punctele de vedere și o comisie va evalua. De 10 - 15 ani nimeni nu a avut curaj să își asume un PUG, pentru că acesta vine cu niște reguli. Haosul este înlocuit de reguli urbanistice. Sunt marii dezvoltatori imobiliari care nu vor fi foarte fericiți. S-au redus foarte mult coeficienții de utilizare a teritoriului, raportat la întreaga comună, raportat la PUG -ul existent și la draftul pe care l-am găsit”, a declarat primarul Bogdan Pivariu în cadrul unei intervenții la televiziunea publică regională.

Noul Plan Urbanistic General va sta in dezbatere publică timp de 45 de zile.

 

CITEȘTE ȘI:

Iluminatul public din Florești se modernizează pe mai multe străzi. Investiție de aproximativ 2,4 mil. lei

Floreștiul „îngroapă” Clujul: în mica-mare comună, populația a crescut cu 300% și a înregistrat mai multe nașteri decât municipiul

Ultimele Stiri
abonare newsletter