Administrație

Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, dat în trafic săptămâna aceasta! Acces pe ambele sensuri, în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Cel mai dificil lot din Autostrada Sebeş-Turda, porțiunea din lotul 2 afectată de alunecări de teren, de la Oiejdea, se dă în trafic din aceasta săptămână.

Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, dat în trafic săptămâna aceasta! Foto: Captură ecran Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, dat în trafic săptămâna aceasta! Foto: Captură ecran

 

 


Antreprenorul grec Aktor anunță că din această săptămână se va putea circula fără restricții pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda. Circulația pe acest tronsonse va deschide  pe ambele sensuri de mers, în zona alunecării de teren de la Oiejdea.

 


În prezent, traficul este restricționat în zonă pe o distanță de 1,5 kilometri la o bandă pe sens, ca urmare a alunecărilor de teren din zona localității Oiejdea.

Constructorul lotului 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda, compania Aktor din Grecia, încearca să „închidă” astfel singurul lot al autostrăzii rămas nefinalizat, dar și cu cele mai multe probleme de-a lungul vremii. Este vorba despre alunecarea de teren din zona localității Oiejdea, potrivit Infrapress.


Aktor a terminat de așternut balastul stabilizat la km 19 și a început asfaltarea autostrăzii, iar între timp se lucrează la armarea, cofrarea și betonarea grinzilor unor ancore și la betonarea rigolelor. Totodată, muncitorii se ocupă și de torcretarea zidului de coloane forate.

Circulația, deschisă pe ambele sensuri 

Constructorul promite că toate lucrările în zona alunecării de teren de la Oijdea vor fi finalizate în această săptămână, iar șoferii vor putea circula fără restricții pe ambele sensuri, în doar câteva zile.


În prezent, pe acest sector se circulă în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de drum național, cu limitarea vitezei la 60 km/h, potrivit Ministerului Transporturilor. Pe restul lotului 2, limitarea este la 100 de km/h.

Între km 19-20 circulația rutieră se desfășoara pe o singură cale, o bandă pe sens. Anteprenorul și-a asumat ca până în luna aprilie 2022 să finalizeze toate lucrările, însă nu a reușit să se țină de promisiune.


Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebes-Turda, în zona alunecării de teren de la Oiejdea, județul Alba, au fost montate înclinometre pentru a monitoriza stabilitatea dealului din apropiere. Chiar dacă circulația a fost deschisă la finele anului trecut, pe lotul 2 al autostrazii A10, Sebeș-Turda continuă lucrarile care au mai rămas de executat. 

Lucrările la Autostrada Sebes – Turda (A 10) au început în 2014 și ar fi trebuit finalizate în 2016, conform planurilor inițiale. Cu o lungime de 70 de kilometri, A 10 face legătura între Autostrăzile A1 și A3. Din 2018 se circulă pe 45,7 kilometri, pe loturile 3 și 4, între Aiud și Turda. În decembrie 2020, a fost deschis lotul 1, între Sebeș – Alba Iulia, iar in noiembrie 2021 – lotul 2, între Alba Iulia – Aiud.

CITEȘTE ȘI:

„Chin” prelungit pe lotul Chiribiș-Suplacu de Barcău al A3. CNAIR nu are un contract semnat nici la doi ani de la lansarea licitației

abonare newsletter