Administrație

Clujenii nu colectează selectiv, la bloc! Doar 1-2% din gunoaie sunt aruncate corect: „Se plâng că toate pubelele se golesc într-o mașină”

Colectarea selectivă a gunoaielor merge foarte greu la blocuri în Cluj-Napoca. Clujenii se plâng deseori că toate tomberoanele se golesc într-o singură mașină de gunoi și aleg să nu mai țină cont de modul în care depozitează deșeurile.

Doar 1-2% din gunoaie sunt aruncate corect la pubelele de la blocuri din Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc Doar 1-2% din gunoaie sunt aruncate corect la pubelele de la blocuri din Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc

 

 


City Managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru, spune că procesul de colectare selectivă a deșeurilor merge mult mai bine la casele din Cluj-Napoca decât la blocuri.

 


El a precizat, în cadrul unei emisiuni radio, că la blocuri clujenii de „foarte, foarte, foarte puține ori” depozitează gunoiul în mod corespunzător:

„La case, într-adevăr, colectarea selectivă merge mult mai bine tocmai că sunt zile diferite pentru colectare (o zi pentru plastic, o zi pentru hârtie...). La blocuri, în toate punctele gospodărești sunt amplasate containere pe fracție diferită. Patru sau cinci containere, unde ar trebui cetățenii să depună fiecare tip de deșeu în containerul corespunzător. Din păcate, și îmi asum ceea ce spun, nu se întâmplă acest lucru decât de foarte, foarte, foarte puține ori”, a declarat Șurubaru.


Gheorghe Șurubaru a mărturisit și că doar în 1-2% („mult spus”) din cazuri gunoiul este depozitate corect, lucru pe care l-a aflat printr-un proiect pilot la nivelul municipiului Cluj-Napoca:

„Am constatat acest lucru prin proiectele pilot pe care le-am implementat la municipiu, 6 puncte gospodărești pe un sector, 6 pe celălalt, unde ne-am deplasat dimineața când mașinile s-au dus să ridice gunoiul pentru a constata împreună cu președintele de bloc dacă sunt sau nu depozitate corespunzător. Am deschis containerele. Am găsit 1-2%, e mult spus, unde să fie cât de cât colectate corespunzător. Lumea sesizează faptul că se golesc toate containerele într-o singură mașină, dar ele nu sunt selectate colectiv. Din punctul meu de vedere ar fi chiar interesate, și asociațiile de propritari, ca această colectare să se facă corespunzător. Firmele de salubritate pot valorifica gunoiul dacă este depozitat corespunzător, iar asociațiile de proprietari nu plătesc pentru ridicarea lui dacă este depozitat corect”, a mai spus City Managerul Clujului. 


Cluj, locul 6 pe țară privind gestionarea deșeurilor

În ceea ce privește gestiunea deșeurilor, Cluj-Napoca s-a situat pe locul 6 într-un clasament național publicat în această vară, la lansarea Raportului naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale. Cluj-Napoca se numără printre primele orașe din acest clasament deși întâmpină dificultăți la această categorie.

În această categorie au fost oferite punctaje pentru: asigurarea colectării separate pe fracţii, îndeplinirea ţintelor de reciclare la nivel de municipalitate, implementarea instrumentului „plăteşte pentru cât arunci”, informarea şi educarea cetăţenilor.


În raport, Cluj-Napoca a primit 58 de puncte și a fost depășit de Sibiu, Oradea, Sfântul Gheorghe, Iași, Miercurea Ciuc, care au apărut în clasament în această ordine.

Cluj-Napoca a primit următoarele recomandări:

  •  Organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul municipiului;
  •  Adoptarea unui regulament de prevenire a poluării și de reducere a deșeurilor pe șantierele de construcţii;
  •  Implementarea de programe de educaţie Zero Waste în școli, despre metode de prevenire și de reducere a gunoaielor, cât și despre sortare și colectarea separată.

Mai multe detalii despre punctajul municipiului Cluj-Napoca privind gestionarea deșeurilor AICI.

Colectarea selectivă, obligatorie. Sancțiuni

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:

  1. plastic/metal
  2. hârtie/carton
  3. sticlă
  4. deșeuri reziduale/amestecate/menajere

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari): se face la punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru. La gospodăriile individuale (case): se face în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Este interzisă amestecarea deșeurilor și este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011. Vezi aici un ghid de reciclare/colectare selectivă a deșeurilor.

SANCȚIUNI:

  • persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei.
  • persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

De ce este importantă colectarea selectivă?

  • Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor
  • Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
  • Se reduce consumul de energie.

CITEȘTE ȘI:

Arunci gunoiul cu cartela. Clujul va avea aproape 300 de containere supraterane cu acces pe bază de cartelă, lângă blocuri

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă! Noile reguli de ridicare a deșeurilor, tot mai aproape de implementare!

Ultimele Stiri
abonare newsletter