Administrație

Șantier în centrul Clujului. Cum va arăta strada Universității după ce devine pietonală? FOTO

O parte din centrul municipiului Cluj-Napoca a intrat în șantier. Străzile Universității și Mihail Kogalniceanu devin pietonale.

Așa va arăta strada Universității după ce devine pietonală / Foto: Facebook - Dan Ștefan Tarcea Așa va arăta strada Universității după ce devine pietonală / Foto: Facebook - Dan Ștefan Tarcea

 

 


Unul dintre cele mai importante proiecte de pietonalizare din zona istorică a orașului, finanțat din fonduri europeane, a început.

Mai exact, au început lucrările de modernizare pe strada Universității, tronsonul cuprins între strada Avram Iancu și strada I.C. Brătianu, desfășurate în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.


Dispare parcarea de pe Universității

În prima etapă, se vor executa lucrări pe trotuarul adiacent numerelor fără soț și în zona de parcare amenajată pe strada Universității, determinând interzicerea completă a parcării, parcările existente urmând să fie desființate.

Circulația pietonilor se va realiza pe culoare pietonale delimitate și asigurate de către executant pe zona lucrărilor și pe trotuarul adiacent numerelor cu soț. Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL.


Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu.

Strada Kogălniceanu, pietonală / Foto: arhivă

Prin proiect, municipalitatea urmărește creșterea calității spațiului public, „o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă calitatea vieții în municipiu”.


Proiectul prevede pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, prioritate având bicicliștii, care vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”.

Detalii tehnice privind proiectul de pietonalizare

  •  Suprafață carosabilă/pietonală/pistă biciclete (shared space): 25.001 mp și 4.134 mp pentru strada Iuliu Maniu
  •  Suprafață spațiu verde (iarbă înaltă): 198 mp
  •  Nr. arbori: 260 buc.
  •  Nr. parcări: 14 buc.
  •  Nr. parcări autoturisme electrice (stații încărcare): 4 buc.
  •  Nr. locuri parcare biciclete: 113 buc.
  •  Nr. stații încărcare biciclete electrice: 7 buc.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.


Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene este de 48 de milioane de lei - 48.721.315,94 lei (inclusiv TVA pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică), adică aproximativ 10 mil. euro. Termenul pentru execuția întregului proiect este de 19 luni de la data demarării lucrărilor.

CITEȘTE ȘI:

ADIO mașini pe strada Kogălniceanu. Proiectul de pietonalizare din centrul Clujului, scos la licitație

Paşi timizi pentru transformarea străzilor Kogălniceanu şi Universităţii în pietonale!

abonare newsletter