Actualitate

COD GALBEN de inundații în județul Cluj. Hidrologii avertizează că se pot depăși cotele de atenție

Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații care este valabil până sâmbătă dimineața, fiind vizat și județul Cluj.

O nouă avertizare cod galben de pericol de inundații a fost emisă/ Foto: pixabay.com O nouă avertizare cod galben de pericol de inundații a fost emisă/ Foto: pixabay.com

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară, inclusiv râul Arieș din Cluj.


 

Fenomenele vizate sunt următoarele: scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Avertizarea e valabilă în intervalul 17.06.2022 ora 12:00 – 18.06.2022 ora 06:00.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scărişoara, județele: Cluj și Alba”, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.


Potrivit hidrologilor,  atenționarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Alba, Cluj, Dâmboviţa şi Prahova.

De asemenea, județul Cluj se află de la ora 11:00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea e valabilă în intervalul 17.06.2022 ora 11:00 – 18.06.2022 ora 06:00.


În intervalul menționat, în Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia și local în Dobrogea și Banat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), averse torenţiale și izolat grindină. Noaptea aria acestor fenomene va fi în restrângere treptată. Cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

 

CITEȘTE ȘI:

Cluj, sub COD GALBEN de vijelii, ploi torențiale și izolat grindină. Până când durează vremea rea?

Vântul puternic a doborât un copac peste o mașină în Cluj-Napoca. A fost cod portocaliu de vreme severă

Ultimele Stiri
abonare newsletter