Actualitate

Pandemia ne-a făcut mai răi? Tâlhării pe bandă rulantă în Cluj. Ce face Poliţia?

Cluj-Napoca,”Vestul Sălbatic”al României? Infracţiunile de tâlhărie şi furturile din buzunare sau genţi au crescut vertiginos. Şi la numărul de accidente rutiere suntem campioni!

Potrivit statisticilor, în primele 3 luni din 2022, poliţia a fost sesizată fdespre comiterea unui număr de 4.144 infracţiuni, înregistrându-se o creștere de 23,26% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

“În primele 3 luni ale anului 2022, numărul infracţiunilor contra persoanei a înregistrat o creștere cu 38,87 % faţă de perioada similară a anului trecut, datorită creșterii numărului infracţiunilor lovire sau alte violente cu 50,39%, în special a infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei. Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele trei luni ale anului 2022, nu s-au înregistrat fapte de omor și au fost sesizate 2 fapte de tentativă la infracțiunea de omor, dintre care una asupra unui membru al familiei”, se arată într-un document al ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică).


Mai mult, “infracţiunile de tâlhărie sesizate au crescut cu 50% (dintre acestea, 62,90% sunt infracţiuni de tâlhărie comise pe stradă, 38,8% sunt infracţiuni de tâlhărie comise prin smulgere de obiecte, 18,50% sunt infracţiuni comise în locuinţe, iar 5,90% sunt infracţiuni comise în societăţi comerciale”. 

Documentele consultate arată că au crescut şi infracţiunile de furt de componente din exteriorul auto cu 208,7%.


“Trebuie menţionat, de asemenea şi că numărul infracţiunilor de furt din buzunare, poşete şi genţi, furt din locuinţe, furt din societăţi comerciale au înregistrat o creștere cu 15,79%, 26,62%, respectiv 6,56%. De asemenea, infracțiunile de furt din autovehicule au scăzut cu 4,71%. Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din buzunare, poșete, genți, care reprezintă 31,97 % din totalul infracţiunilor de furt sesizate, furturile din auto, care reprezintă 29,94% din totalul infracțiunilor de furt”,arată documentele ATOP.

De asemenea, în  primele trei luni din anul 2022, a crescut şi numărul apelurilor la 112.


Nici la capitolul accidente rutiere nu stăm mai bine. Statisticile arată că în primele trei luni ale anului 2022, comparativ cu primele trei luni ale anului 2021, accidentele rutiere au înregistrat un trend  ascendent, având în vedere faptul că s-au produs 211 de accidente rutiere, cu 48 accidente mai multe faţă de perioada similară a anului trecut (163); 18% din totalul accidentelor rutiere produse în primele trei luni din 2022, au fost raportate ca accidente rutiere grave.

“Cu ocazia acţiunilor organizate poliţiştii rutieri au constatat 369 infracţiuni, respectiv: 192 infracţiuni la regimul circulaţiei, din care, cele mai multe, 65 pentru alcoolemie peste limita admisă, 61 pentru conducerea sub influenţa unor substanţe psihoactive şi 28 pentru conducerea autovehiculelor fără permis, la care se adaugă 177 infracţiuni de altă natură. Au aplicat 11.222 sancţiuni contravenţionale din care, cu titlu de exemplu, 4.966 pentru depăşirea vitezei maxime admise, 1.579 pentru neportul centurii de siguranţă, 436 pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, 30 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 164 pentru nerespectarea regulilor de depăşire, 85 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului. Au fost reţinute 1.647 permise de conducere din care 1.394 ca urmare a comiterii unor contravenții, au fost retrase 411 certificate de înmatriculare”, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI:

Fostul şef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar şi-a pierdut calitatea de membru în ATOP. Locul său a fost ocupat de actualul şef al Poliţiei Cluj

Trafic blocat în Căpușu Mare în urma unui accident! O fată de 31 de ani, în stare GRAVĂ

Bărbat, ATACAT ÎN PĂDURE de trei tâlhari din Mărgău. L-au bătut și i-au furat banii și telefonul. Un suspect a fost arestat

abonare newsletter