Actualitate

Cât costă un kilogram de cireșe și căpșuni în piețele din municipiu?

În piețele din municipiul Cluj-Napoca au început să apară tot mai multe cireșe. Un kilogram de cireșe se vinde în piețele din Cluj cu un preț cuprins între 30 și 50 de lei, însă unii comercianți le-au vândut săptămânile trecute și cu 70-100 de lei.

Au apărut cireșele în piețele din municipiul Cluj-Napoca/ FOTO: pixabay.com Au apărut cireșele în piețele din municipiul Cluj-Napoca/ FOTO: pixabay.com

 

Reporterii Monitorul de Cluj au făcut un „inventar”, joi, al piețelor din municipiul Cluj-Napoca și vă prezintă cât costă un kilogram de cireșe, respectiv un kilogram de căpșuni.


 

În Piața Mărăști, reporterii au găsit joi cireșe care se vindeau cu 30-40 de lei, deși unii comercianți au spus că în urmă cu o săptămână cireșele erau mult mai scumpe, prețul ajungând la 50-70 de lei. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


În ceea ce privește căpșunile, cele care vin de la producători din România sunt mult mai scumpe decât cele de import. Un exemplu concret, un kilogram de căpșuni din Grecia se vinde cu 8-15 lei, iar cele din Satu-Mare se vând cu 20 de lei.

În Piața Agroalimentară IRA un kilogram de căpșuni de Satu Mare se vinde cu prețul de 16-20 de lei. 


Reporterii au verificat prețurile de la tarabele de fructe și legume din zona cartierului Groapă, iar singurele căpșuni de export erau cele din Grecia care se vindeau, joi, la prețul de 14 lei, iar cele din Satu Mare cu 17 lei. Întrebat de ce sunt mai scumpe căpșunile din România față de cele din Grecia, unul dintre vânzători a declarat că diferența aceasta de preț este dată și de calitatea fructului, căpșunile din România fiind mai dulci și zemoase decât cele din import.

La o altă tarabă prețul unui kilogram de căpșuni din România se vinde cu 14,99 lei.


Prețul afișat pentru un kilogram de căpșuni din România/ FOTO: Monitorul de Cluj

În urmă cu trei săptămâni, în cartierul Mănăștur, un kilogram de cireșe se vindea cu 100 de lei. Joi, 19 mai, reporterii au găsit un kilogram de cireșe din Grecia la 30 de lei, iar cireșele din Grecia se vând la 12 lei.

Prețul unui kilogram de cireșe de import, zona Mănăștur/ FOTO: Monitorul de Cluj

Un kilogram de cireșe se vinde în zona parcului Mercur cu 50 de lei, însă și vânzătorul a declarat că prețul este puțin mai ridicat și speră ca în zilele următoare să scadă prețul.

Ce beneficii aduc cireșele și căpșunile?

Cireșele sunt bogate în vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, E, dar și în minerale precum fier, magneziu, potasiu, calciu și fosfor. 100 de grame de cireșe conțin o cantitate de 50 de calorii, iar acestea sunt bogate în apă. Ultimele cercetări au demonstrat ca prezența unui volum ridicat de apă în organism crește nivelul de energie și ajută la stimularea activității metabolismului și totodată la arderea grăsimilor.

Totodată, cireșele întârzie apariția semnelor îmbătrânirii premature. Datorită conținutului bogat în betacaroten, cireșele  acționează ca un antioxidant foarte important pentru organism. 

Căpșunile sunt bogate în vitamina C și astfel ne ajută la întărirea dinților și a oaselor.

Studiile recente au descoperit o relație între căpșuni – sau antociani din aceste fructe – și îmbunătățirea sănătății inimii. Studii observaționale ample la mii de oameni leagă consumul de căpșuni cu un risc mai mic de decese legate de inimă.

Totodată, căpșunii au efect antialergic, iar consumul acestora ajută și la calmarea simptomelor alergiilor.

Conform unui studiu efectuat în anul 2011, 37 de căpșuni consumați zilnic pot să reducă semnificativ riscul de probeleme în cazul persoanelor care suferă de diabet, probleme de sănătate precum boli renale.

 

CITEȘTE ȘI:

Cireșele au apărut pe piață în România. Prețul depășește gramul de aur

Ultimele Stiri
abonare newsletter