Actualitate

Tramvaiele din Cluj-Napoca circulă cu 16 km/h în medie. O cursă dus-întors Mănăștur - Piața Gării durează o oră

Tramvaiele din municipiul Cluj-Napoca se deplasează cu o viteză de doar 16 km/h, o viteză mai mică decât cea înregistrată în anii 80.

Tramvaiele din Cluj-Napoca au scăzut viteza în ultimii ani. FOTO: CTP Cluj Tramvaiele din Cluj-Napoca au scăzut viteza în ultimii ani. FOTO: CTP Cluj


Specialiștii din cadrul „Mobilitate Urbană” au tras un semnal de alarmă pe rețelele de socializare, după ce au descoperit că tramvaiele din Cluj-Napoca merg din ce în ce mai încet. Conform sursei menționate, tramvaiele electrice rulează uzual cu 50-60 km/h în lume, iar în Cluj-Napoca tramvaiele aveau o viteză medie comercială între 18 și 20 km/h în trecut, cu 2-4 km/h mai mult față de ce se întâmplă în prezent.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Experții din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă au descoperit că viteza medie a tramvaielor din Cluj-Napoca a scăzut și acest lucru a afectat durata unei călătorii.


„Noile tramvaie Astra din Cluj au fost limitate la 32km/h, desi caietul de sarcini cerea tramvaie limitate la 50km.h, Astra a ofertat tramvaie apte de 50km/h iar legislația le permite să ruleze cu 50km/h. Actuala viteza comerciala este de 14km/h, nu 16km/h, o cursa de 101 de circa 13km lungime tur-retur având alocate 55-60 de minute. În contextul unui sistem de tramvaie cu 30% mai lent decât acum 35 de ani, limitarea unor tramvaie noi, în garanție, la jumătate din viteza lor constructivă este impardonabilă, contrară bunelor practici și ascunde, cel mai probabil, grave vicii de fabricație ale tramvaielor. Asemenea măsuri nu s-au aplicat nici vechilor tramvaie autohtone, nici tramvaielor CKD KT4D fabricate în anii '70 și aduse la mana a 2-a din Germania, nici tramvaielor mov Pesa Swing care rulează de noi de peste 10 ani pe liniile de sub Feleac.”, au transmis aceștia.

Compania de Transport Public în Comun au transmis și un punct de vedere în care au dat de înțeles că siguranța călătorilor este pe primul loc.


„Viteza medie de exploatare a tramvaielor în municipiul Cluj-Napoca este de 16 km/h. Prin limitarea vitezei maxime de deplasare la 32 km/h (nu la 28 km/h), nu este afectată durata călătoriei, întrucât nu se modifica viteza medie de exploatare, iar timpii pe cursă nu sunt modificați. Limitarea vitezei maxime la 32 km/h are ca scop creșterea siguranței călătorilor și a celorlalți participanți la trafic, în special în conditiile de trafic mai lejer specifice primelor curse de dimineață, prin limitarea vitezei maxime de deplasare, astfel încât în cazul apariției unei necesități de frânare pentru evitarea unui accident, eficiența acestei operațiuni să fie mai ridicată”, a transmis CTP Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

CTP Cluj-Napoca anunță relocarea stației de tramvaie Unimet Sud de pe B-dul Muncii

Accident pe Splaiul Independenței. Circulația tramvaielor, blocată temporar

Ultimele Stiri
abonare newsletter