Actualitate

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „România, Țara anului 2022 în Uniunea Europeană”

Europa, La Mulți Ani! E cel mai greu de sărbătorit 9 mai, probabil din întreaga existență a Uniunii Europene.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Tocmai pentru a marca acest 9 mai din 2022 am o propunere pentru Roberta Metsola, Charles Michel, Ursula von der Leyen, șefii statelor membre ale uniunii și nu în ultimul rând pentru europarlamentarii români: înființați începând din acest an distincția de Țara Anului, sau Țara Personalitatea Anului în Uniunea Europeana, iar titlul să fie acordat pe 9 mai, de Ziua Europei.


 

Va fi țara ai căror locuitori au făcut în anul precedent, colectiv și spontan, într-un anumit context, un lucru memorabil care a marcat schimbarea pentru totdeauna a istoriei Uniunii Europene. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Poate ca distincția nici nu trebuie acordata anual, nu în fiecare an se vede cu ochiul liber un eveniment care sa schimbe istoria uniunii. Dar 2022, la fel ca și 2016, au fost astfel de ani.

Europa celebrează anual Capitala Culturii, Capitala Sportului, ce mai, avem cântecul anului la Eurovision. Diversele instituții publice și private celebrează personalitatea anului în cultura, în sport, în știință, în economie, până și în politică. Așadar, Europa are toate argumentele să onoreze țara și cetățenii acelei țări care fără sa vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, au contribuit la schimbarea cursului istoriei, sub ochii întregii lumi.


„Este anul în care România devine apărătorul granițelor Europei”

Pentru 2022, chiar dacă anul nu s-a terminat și chiar dacă prin definiție titlul ar trebui acordat pe 9 mai 2023, să facem o excepție. Este anul în care România devine apărătorul granițelor Europei. Este anul în care milioane de români,  fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, cu războiul la ușă, au contribuit – așa cum s-a priceput și a putut fiecare - la ajutorarea refugiaților din Ucraina. Este anul în care am arătat restului lumii ceea ce noi știam, nu suntem corupți, leneși și needucați, suntem solidari, prietenoși și curajoși.  

Întâmplător sau nu, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, România și românii au parte de acel moment stelar, pe care fiecare generație îl așteaptă, când o națiune întreagă face diferența. Când geografia produce istorie, cum spunea Octavian Paler. Peste 15 ani sau peste 30 de ani, cărțile de istorie ne vor aminti de eroii războiului. Mie mi-ar place să știu ca vor scrie că, prin ceea ce a făcut, România a devenit Țara anului 2022 în Uniunea Europeana.


 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Decrețelule, mai știi să desfaci și să pui la loc Kalașnikovul?”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Fabrici noi peste tot până în 2030, dacă nu mai vrem crize economice. Două vești bune în 2022, Hai Turda și Hai Lugoj!”

abonare newsletter