Actualitate

Ioan Aurel Pop a obținut al doilea mandat de președinte al Academiei Române. Clujeanul va ocupa funcția pentru încă patru ani

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales marţi într-un nou mandat de preşedinte al Academiei Române, cu durata de patru ani.

Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române. Foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop.

 

 


Alegerile au avut loc prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, începând cu ora 10.00.

 


Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare, şi-a exprimat opţiunea cu o majoritate de 142 de voturi din 157 exprimate.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Primul mandat, obținut în 2018

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001 în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie şi membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deţinut primul mandat de preşedinte al celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării în perioada 2018 - 2022, în urma alegerilor desfăşurate pe data de 5 aprilie 2018.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie şi profesor al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală şi în evoluţia instituţiilor medievale, paleografie latină şi istoria Transilvaniei.


A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991 - 1992) şi profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) şi Universitatea Ca'Foscari din Veneţia (2003 - 2008). În perioada 1993 - 2018 a deţinut funcţia de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012 - 2020 a fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Litere şi Arte din Paris, iar în 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă din Salzburg.


Conform statutului, alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după data de 4 aprilie când este celebrată Ziua Academiei Române.

CITEȘTE ȘI:

Clujeanul Ioan-Aurel Pop candidează pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române

Ultimele Stiri
abonare newsletter