Actualitate

Președintele Zelenski a caracterizat fiecare țară din UE după modul în care susține Ucraina. Ce a spus despre România?

Fiecare țară din UE, inclusiv România, a fost „evaluată” prin scurte descrieri de către președintele Ucrainei, în funcție de modul în care susține țara condusă de acesta, în contextul războiului cu Rusia.

Țările UE, „evaluate” de Zelenski.

 

 


Declarațiile lui Zelenski au fost făcute în cadrul unui summit la Bruxelles, la care liderul ucarinean a avut o intervenţie prin legătură video în faţa liderilor statelor UE.

 


Astfel, el a luat la rând cele 27 de state membre UE, făcându-le o scurtă descriere, despre România spunând că „ştie ce este demnitatea”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Zelenski a acordat o atenţie specială Ungariei conduse de Viktor Orban, faţă de care a venit cu o pledoarie încercând să-l convingă să susţină oprirea importurilor energetice din Rusia şi să autorizeze tranzitul armelor occidentale destinate Ucrainei.

Mesaj „special” pentru Ungaria

Luând cele 27 de ţări ale UE la rând, când a ajuns la Ungaria preşedintele ucrainean a spus, adresându-se lui Orban: „Vreau să mă opresc aici şi să fiu onest. Odată pentru totdeauna. Trebuie să te hotărăşti cu cine eşti (...) Ai îndoieli dacă să impui sancţiuni sau nu? Ai îndoieli dacă să laşi armele să treacă sau nu? Ai îndoieli dacă să faci comerţ cu Rusia sau nu? Nu mai este timp pentru îndoieli. Trebuie să te decizi acum. Credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în oamenii tăi”.


În mesajul său pentru Orban, Zelenski a elogiat frumuseţea capitalei Budapesta, dar a încercat de asemenea să-l sensibilizeze pe premierul ungar evocând tragedia Mariupolului, oraşul ucrainean de la Marea Azov asediat de trupele ruse. Purtătorul de cuvânt al lui Orban a răspuns ulterior cererilor lui Zelenski, reafirmând, potrivit MTI, că Ungaria doreşte să rămână în afara acestui război, nu va permite ca transporturi de arme să-i tranziteze teritoriul şi nici nu va trimite arme Ucrainei.

Aderarea la UE rămâne un obiectiv pentru Ucraina

În discursul susţinut în fața liderilor europeni Zelenski a formulat critici şi la adresa blocului comunitar în ansamblu, considerând că sancţiunile impuse Rusiei au venit „puţin cam târziu”, dar la final a asigurat că Ucraina „crede în Uniunea Europeană”, la care doreşte să adere cât mai repede.


În pofida acestor critici, el a evaluat în general favorabil poziţiile individuale ale statelor membre, cu excepţia Ungariei şi cu alte câteva aprecieri mai rezervate, mai ales faţă de Germania:

„Lituania este cu noi”
„Letonia este cu noi”
„Estonia este cu noi”
„Polonia este cu noi”
„Franţa - Emmanuel, cred într-adevăr că este cu noi”
„Slovenia este cu noi”
„Slovacia este cu noi”
„Republica Cehă este cu noi”
„România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial”
„Bulgaria este cu noi”
„Grecia, cred, este cu noi”
„Germania ... puţin cam târziu. Credem că şi Germania va fi cu noi în momentul crucial”
„Portugalia, în fine, aproape...”
„Croaţia este cu noi”
„Suedia, galbenul şi albastrul (culorile drapelului suedez, aceleaşi cu ale celui ucrainean n.red) trebuie să fie mereu împreună”
„Finlanda, ştiu că este cu noi”
„Olanda este cu raţiunea, aşa că vom găsi puncte în comun”
„Malta, cred că o vom convinge”
„Danemarca, cred că o vom convinge”
„Luxemburg, ne înţelegem între noi”
„Cipru, cred cu adevărat că este cu noi”
„Italia, mulţumim pentru sprijinul tău”
„Spania, vom găsi puncte în comun”
„Belgia, vom găsi argumente”
„Austria, alături de ucraineni, este o oportunitate pentru tine”
„Irlanda, în fine, aproape...”

CITEȘTE ȘI:

DATE OFICIALE: 2916 refugiați din Ucraina au ajuns la Cluj. 13 s-au angajat aici: „Cei care i-au angajat primesc 2.500 lei/lună”

Ultimele Stiri
abonare newsletter