Actualitate

ALARMANT! Site-ul pentru recensământ ar putea permite FURTUL DE CNP-URI

Avertismentul vine de la Dragoș Vana, creatorul Graphs.ro, site-ul care a publicat zi de zi graficele cu evoluția pandemiei de COVID-19.

Site-ul pentru recensământ este riscant. Pot fi furate CNP-uri și chiar mai grav Site-ul pentru recensământ este riscant. Pot fi furate CNP-uri și chiar mai grav

 

 


Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început luni, 14 martie. La câteva ore de la începerea recensământului site-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat, iar persoanele care doresc să se autorecenzeze au fost îndemnate să acceseze direct Platforma de Autorecenzare sau site-ul Institutului Naţional de Statistică.

 


Fondatorul platformei graphs.ro, Dragoș Vana, a tras atenția că site-ul de recensământ este riscant, iar CNP-urile pot fi furate foarte ușor.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Dacă tot se ocupă de statistică, rog INS să calculeze probabilitatea ca platfoma lor de recenzare să fi funcționat bine din prima. Evident că nu merge și lumea se plânge, nici măcar adresele alternative (https://bit.ly/36dBrLN).


Și atrag atenția asupra unei «mici» probleme:

Dovada recenzării poate fi accesată online la https://dovrec.online/ introducând CNP-ul fără nicio altă măsura de securitate (tel, email, etc.), nici măcar un captcha nu au”, a declarat Dragoș Vana pe pagina sa de Facebook.


Potrivit fondatorului platformei graphs.ro, oricine care scrie script sau bot pentru verificarea CNP-urilor.

„Practic, în teorie, oricine poate scrie un script/bot pentru verificarea de CNP-uri. Nu doar că îți zice dacă un CNP e valid sau invalid matematic dar dacă îți confirmă că s-a recenzat și se poate elibera dovada înseamnă că și persoana există fizic.

A început bine.

PS: Nici nu-mi imaginez ce alte probleme vor mai fi la validarea răspunsurilor, că pun pariu ca va fi haos. Trebuiau să facă o perioadă de demo de măcar o lună de zile, în care lumea să poată accesa platforma, să se familiarizeze cu ea și să completeze de test ca să vadă ce erori/spețe posibile există”,  a transmis Dragoș Vana.

 

CITEȘTE ȘI:

Începe recensământul populației! Cei care se autorecenzează primesc o zi liberă plătită

Site-ul dedicat recensământului a fost deja suprasolicitat și funcționează cu probleme

Azi începe recensământul populației! Ce trebuie să faci ca să primești o zi liberă de la muncă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter