Actualitate

O decizie a ministrului Fondurilor Europene, motiv de îngrijorare pentru Asociația Municipiilor din România, condusă de Emil Boc

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, intenționează să plaseze cele 8 Agenții de Dezvoltare Regională (inclusiv Clujul) sub o autoritate centrală.

Asociația Municipiilor din România, nemulțumită de decizia ministrului Fondurilor Europene. Asociația Municipiilor din România, nemulțumită de decizia ministrului Fondurilor Europene.

 

 


Primarii de municipii cred că descentralizarea absorbției fondurilor europene ar fi astfel „puternic afectată”, conform g4media.ro.

 


Publicația menționată a arătat că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a propus, marți, într-o discuție cu reprezentanții Comisiei Europene și cu șefii Agențiilor de Dezvoltare Regională înființarea unei Autorități de Management, adică o o autoritate centrală, sub care să funcționeze cele 8 Agenții de Dezvoltare Regională (ADR-uri).

„Având în vedere faptul că Programul Operațional Regional 2021-2027 este deja întârziat, acordul de parteneriat nefiind încă semnat la această dată, apreciem că o reconsiderare a prevederilor din OUG 122/2020 ar întârzia și mai mult absorbția fondurilor europene și ar pune în pericol procesul de modernizare și de dezvoltare prin investiții noi a comunităților locale”, se arată într-un comunicat AMR.


Guvernul Orban a adoptat în 2020 un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională din regiunile de dezvoltare ale României primesc atribuţii şi rol de Autorităţi de Management.

„Ne manifestăm îngrijorarea privind intenția de modificare a prevederilor prin care ar fi afectată competența Agențiilor pentru Dezvoltare Regională în îndeplinirea rolului de autoritate de management și considerăm că ar fi puternic afectată descentralizarea absorbției fondurilor europene, precum și procesul de implementare a proiectelor cu finanțare europeană”, a mai transmis AMR.


Ce solicită Asociația Municipiilor din România?

Astfel, în acest context, Asociația Municipiilor din România solicită Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației:

– să mențină cadrul legislativ actual negociat de MFE și structurile asociative cu Comisia Europeană, în ultimii trei ani;


– să acorde suport ADR-urilor în exercitarea atribuțiilor de autoritate de management stabilite prin OUG 122/2022, creându-se astfel premisele pentru ca programele operaționale regionale să se desfășoare în cele mai bune condiții în beneficiul comunităților locale, respectând termenele angajate în raport cu Comisia Europeană.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este Organism Intermediar al POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, ajutând la evaluarea, verificarea şi monitorizarea a peste 1.000 de proiecte care aparţin atât beneficiarilor privaţi, cât şi beneficiarilor publici.

Regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord) este una din cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania si include 6 judete: Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare, Salaj.

CITEȘTE ȘI:

Proiecte finalizate cu succes și finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Ultimele Stiri
abonare newsletter