Actualitate

Creștere semnificativă a nivelului de poluare în Cluj! Ministerul Mediului: „Semnalați arderile necontrolate la 112”

Specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a nivelului de poluare (în special particule în suspensie), mai ales în Cluj și alte patru județe din România.

Creștere semnificativă a nivelului de poluare în Cluj! Ministerul Mediului: „Semnalați arderile necontrolate la 112” Creștere semnificativă a nivelului de poluare în Cluj! Ministerul Mediului: „Semnalați arderile necontrolate la 112”

 

 


Aceste concentrații provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc), a anunțat Ministerul Mediului pe pagina de Facebook miercuri, 16 februarie.

 


„Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administraţia Naţionala de Meteorologie RA privind menţinerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice şi sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiţii total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală şi inversiune termică ce conduce la circulaţie descendenţa a aerului şi reţinerea poluanţilor la nivelul solului), specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi în cadrul RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului n.r), în special particule în suspensie, care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc)”, atenţionează specialiştii.

De asemenea, Ministerul Mediului a anunțat că „în aceste condiţii speciale, orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calităţii aerului şi prin urmare recomandăm oricărui cetăţean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112.”


Crește nivelul de poluare în Cluj și alte județe

Tot miercuri, ministerul anunţa că specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au constatat că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din întreaga ţară au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici în ultimele 24 de ore.

Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate la staţia din Cluj și din alte patru județe: Alba, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov.


„Conform analizei realizate la nivel naţional, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au constatat că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din întreaga ţară au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Nu vorbim, aşadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucureşti, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României”, precizează sursa citată printr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Concentraţiile de particule în suspensie au crescut

Concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv începând de marţi noaptea la nivelul întregii ţări, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei, se mai arată în documentul citat.


„În seara zilei de marţi, 15 februarie, începând cu ora 21:00, la nivelul întregii ţări, concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mişcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiţii de calm atmosferic pe spaţii destul de extinse, iar pe verticală direcţia de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate şi a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui "capac" care a împiedicat dispersia poluanţilor pe timpul nopţii. Condiţiile de calm atmosferic şi de inversiune termică s-au semnalat în zonele mai joase de relief - zonele de câmpie şi depresionare din întreaga ţară, dar mai cu seamă în cele aflate în partea de sud şi est a ţării, unde grosimea stratului de inversiune termică a fost semnificativ ceea ce a împiedicat total dispersia”, se precizează în comunicatul MMAP.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca „bate” Bucureștiul la calitatea aerului. Ministrul Mediului: „S-au făcut mai multe pentru reducerea poluării”

Topul celor mai poluate orașe din Europa. Cluj-Napoca a ajuns pe PRIMUL loc

Ultimele Stiri
abonare newsletter