Actualitate

Se scumpește curentul. Treci pe becuri led (P)

Becurile led aduc în prim plan cea mai recentă tehnologie de iluminare.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic și au o durată de utilizare considerabilă, ceea ce le face să fie din ce în ce mai preferate în locul becurilor clasice.

Dacă vrei să reduci consumul general cu energia și costurile cu lumina, atunci merită din plin să treci pe folosirea de becuri LED


Ce este iluminarea LED?

Prescurtarea LED vine de la expresia "diodă emițătoare de lumină". Un LED este un dispozitiv semiconductor, care generează lumină printr-un proces de electroluminiscență. Când curentul electric trece printr-un material semiconductor, acesta emite lumină vizibilă. Prin urmare, un LED este în contrast exact cu o celulă fotovoltaică, adică celulă folosită în rețelele solare pentru a transforma lumina vizibilă în electricitate.


Interesant este că tehnologia din spatele LED-urilor este destul de veche. Ea a contribuit la dezvoltarea tranzistoarelor cu stare solidă și a ajutat un astronaut să aterizeze pe Lună. De asemenea, a permis crearea de radio-uri AM portabile.

 Înlocuirea becurilor consumatoare de curent cu becuri LED


Deși în ultimii ani mai mulți români au încercat să înlocuiască becurile clasice cu becurile led care consumă mai puțin, se pare că această inițiativă este cu atât mai importantă acum, când prețul pentru curentul electric a explodat.

 Avantajele becurilor LED


Iluminatul cu LED oferă multe beneficii pentru utilizatorii casnici, dar și pentru firme și companii care sunt interesate să minimizeze consumul de energie. Iată care sunt beneficiile becurilor LED.


- Au o durată de utilizare mai lungă. 

În comparație cu un bec incandescent mediu, durata de viață a unui bec led este mult mai mare. Mai exact, un bec incandescent mediu ține în jur de 1000 de ore, în timp ce durata unui bec LED este de 50 000 de ore (poate ajunge chiar și la 100 000 de ore, în funcție de cum este folosit). Prin urmare, un bec led poate rezista 6 - 12 ani, fiind de 40 de ori mai fiabil decât un bec incandescent. Și în comparație cu becurile fluorescente, cu halogen sau vapori de sodiu, becurile LED rămân cele mai durabile.

- Au o eficiență energetică mai bună 

Becurile cu LED produc mai puțină lumină reziduală și lumeni mai utili în comparație cu alte tehnologii clasice de iluminare. Dacă înlocuiești toate becurile din casă, ai putea observa o îmbunătățire de circa 60% - 70% a eficienței energetice generale. Astfel, vei reuși să faci economii financiare sau să nu fii atât de afectat de scumpirile curentului electric. Dacă înlocuiești un bec clasic cu un bec LED, consumul de energie scade, iar asta înseamnă că luminile LED sunt o alegere inteligentă.

- Direcționalitate

Tehnologia de iluminare convențională emită lumină la 360 grade în jurul sursei de lumină. Asta înseamnă că, dacă vrei ca becul să lumineze o anumită zonă, va trebui să cumperi accesorii pentru deviere sau direcționarea luminii, așa cum dorești. În caz contrar, energia se poate risipi în zonele care nu necesită iluminare, iar asta atrage costuri mai mari cu energia.

În schimb, un bec LED, luminează doar o zonă de 180 grade, ceea ce face ca iluminarea să fie perfectă atunci când vrei să încorporezi de exemplu spoturi în bucătărie, hol sau baie.

 Prin urmare, are sens să înlocuiești becurile clasice cu cele LED pentru a putea face față scumpirilor de curent, pentru o mai bună eficiență energetică, precum și pentru protecția mediului.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca a primit Premiul pentru Eficiență energetică

Cum a reușit un consultant să „vândă” curent Electricii?

Jandarmii din Cluj au cumpărat panouri solare pentru un tată care își crește singur fetița, într-o casă fără curent electric. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter