Actualitate

Românii care vin din străinătate ar putea fi obligați să prezinte un test negativ la intrarea în țară

Toate persoanele care intră în România ar putea fi obligate să prezinte un test negativ COVID-19 de săptămâna viitoare.

Teste COVID-19 pentru intrarea in Romania Teste COVID-19 pentru intrarea in Romania

Ministerul Sănătăţii (MS) şi Institutul de Sănătate Publică (INSP) vor reanaliza dacă se impune prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară începând cu data de 5 decembrie 2021.

„Referitor la informaţiile venite 'pe surse' privind 'disensiunile' care ar fi avut loc în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii iniţiale avizate de către specialişti, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică", informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Potrivit sursei citate, pe 2 decembrie, având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, INSP a trimis către DSU şi către MS o adresă prin care propune ca "intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii".

"Dată fiind această propunere venită din partea INSP, DSU a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul şedinţei CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de către specialiştii din cadrul INSP", arată sursa citată.

DSU reiterează că, potrivit competenţelor instituţionale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a elaborat direcţii de acţiune, în baza propunerilor venite din partea specialiştilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate şi implementate sau nu în cadrul forului superior, respectiv Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

CITEȘTE ȘI:

Doi pasageri, prinși cu teste COVID-19 false pe Aeroportul Cluj. S-ar putea alege cu dosar penal

Germania impune lockdown pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19. Vaccinarea obligatorie, posibilă în februarie

Ultimele Stiri
abonare newsletter