Actualitate

Cafeaua devine un lux? Prețul, cel mai ridicat din ultimul deceniu. Care este cauza?

Prețurile la cafeaua Arabica, cel mai consumat sortiment, au atins cele mai mari valori ale ultimului deceniu. Recolta slabă a dus la o criză a cafelei, iar Doncafe şi Amigo anunță deja creșterea costurilor în România.

Prețurile cafelei, în creștere în România. Prețurile cafelei, în creștere în România.

Ultima perioadă a adus semnele unor recolte slabe ale principalilor producători de Arabica, cum ar fi Brazilia şi Columbia, anunță Bloomberg. Astfel, se preconizează că stocurile de cafea vor continua să fie insuficiente și în anul următor.

Preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns deja la un nivel record, iar numărul de fermieri care intră în incapacitate de plată după ce au încheiat contracte de la termen la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent este în continuă creștere, conform Digi 24.


Criza cafelei, resimțită peste tot în lume

De asemenea, în ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi.

Probleme sunt și în Vietnam, cel mai mare producător de cafea Robusta care este al doilea cel mai consumat tip de cafea din lume.


Noi scumpiri în România

În acest context, Strauss, proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat deja că va majora prețurile cafelei în România, Ucraina, Serbia şi Polonia. Acest lucru este cauzat de majorarea costurilor cu materiile prime, care a dus la scăderea profitului companiilor.

Creșterea prețurilor la cafea vine nu tocmai într-un moment potrivit, România confruntându-se cu scumpiri considerabile în ultima perioadă. Astfel, s-au înregistrat creșteri ale prețurilor la gaz, energie electrică, combustibil, asigurări RCA, acestea venind cu majorări ale costurilor și la alimente, scumpiri resimțite intens de „buzunarele” românilor.

CITEȘTE ȘI:

Prețul motorinei a atins un nou record în România. Cât costă în Cluj-Napoca și marile orașe din țară

Ultimele Stiri
abonare newsletter