Actualitate

Jurnaliști, AMENDAȚI pentru că au filmat în Parcul Natural Apuseni: „Am fost impiedicați printr-un ordin abuziv”

Jurnaliștii care realizează emisiunea „Natură și Aventură” au fost amendați cu mii de lei pentru că au filmat în Parcul Natural Apuseni, deși aveau dreptul să facă acest lucru.

 

 


Jurnalistul Dan Păvăloiu, unul dintre realizatorii emisiunii „Natură și Aventură” a TVR, a povestit într-o postare pe Facebook cum el și colegii săi au fost împiedicați să își exercite profesia, relatează infocluj.eu.

 


Aceștia au fost amendați cu 5.000 de lei pentru că au filmat în Parcul Natural Apuseni, deși aveau dreptul să facă acest lucru. 

Nu este prima încercare de a-i împiedica pe acești jurnaliști, care lucrează la o televiziune publică, să nu filmeze în locuri publice. Lui Dan Păvăloiu și colegilor săi li s-au restricționat accesul și în alte părți:


„Acest material este despre ticăloșie. Acum vreo 12 ani am făcut o emisiune «Natură și Aventură» în Parcul Natural Apuseni. Am filmat munți de gunoaie și de rumeguș. Zeci de gatere și construcții ilegale de beton în Padiș sau suprafețe imense despădurite. După difuzarea materialului am primit un telefon de la Alin Moș, directorul Parcului care mi-a cerut în mod imperativ ca pe viitor să-i solicit aprobare de filmare scrisă și echipă de rangeri care să ne însoțească.

Ceea ce nu știe însă Dl Moș este faptul că acest lucru nu se va întâmpla niciodată în ceea ce mă privește pentru că pe domeniul public, inclusiv cel dintr-un Parc natural, televiziunea publică are dreptul (și chiar obligația) de a filma și a informa cetățenii fără a fi restricționată sau „ghidată” de către cei presupuși a fi în culpă. La 2 ani după incidentul de mai sus ne-au blocat accesul pe Someșul Cald, în zona Ic Ponor, închizându-ne bariera în nas”, relatează jurnalistul Dan Păvăloiu. 


Au fost așteptați de 3 rangeri și 2 jandarmi

După o perioadă îndelungată, jurnalistul Dan Păvăloiu a hotărât să se întoarcă în Apuseni alături de regizorul Dan Curean și o exhipă de speologi pentru a realiza filmări noi. 

Acest lucru s-a întâmplat miercuri, 3 octombrie. După ce au filat în Parcul Natural Apuseni și au decis să se întoarcă, jurnaliștii au fost așteptați de 3 rangeri ai pădurii și 2 jandarmi care le-au făcut proces verbal și i-au amendat cu 5.000 lei:


„Ieri, (3 noiembrie 2021) împreună cu regizorul Dan Curean am decis că vremea frumoasă și debitul scăzut al apei ar fi un bun prilej sa revenim în Apuseni pentru filmări noi, la programul  «Natură și Aventură», în zona Glăvoi – Cetățile Ponorului, împreuna cu o echipă de speologi din Oradea, Beiuș și Băița. Echipa de explorare s-a reunit în fața barierei din Glăvoi și am decis să cărăm echipamentul greu (lumini profesionale, acumulatori, hrană, neoprene, camere, aparatură foto) cu mașina mea până la derivația către Cetăți din drumul forestier. 

Aveam nevoie de tot acest suport tehnic pentru a realiza povestea din spatele unei fotografii artistice, având ca personaj un renumit fotograf orădean. Drumul e însă închis cu o barieră care poate fi ocolită (și chiar este, conform urmelor de anvelope) prin stânga. Cu mașina încărcată până la refuz cu bagaje și doi oameni din care unul de 69 de ani am parcurs în circa 7 minute dus- întors distanța de 1,5 km până la bifurcație. Restul echipei a făcut drumul pe jos. La întoarcere, la circa 100 de metri de barieră ne-au așteptat (evident, veniți „la pont”) 3 rangeri ai PNA însoțiți de 2 jandarmi. 

M-am legitimat și după o discuție telefonică a rangerilor cu dl Alin Moș s-a întocmit proces verbal de contravenție pentru suma de 5000 lei. Nu discut acum despre oportunitatea, legalitatea sau validitatea amenzii care oricum va fi contestată pentru semnalizare și informare defectuoasă, precum și pentru.... ilegalitatea funcționării administrației Parcului care a depășit de mulți ani data până când trebuia să prezinte planul de management”, a mai spus jurnalistul.

„Am fost împiedicați să filmăm printr-un ordin abuziv”

Colegii lui Dan Păvăloiu, care nu se aflau alături de el în momentul în care a primit amenda, erau gata să filmeze, dar rangerii din parc i-au oprit, legitimat și le-am spus că nu au voie să filmeze.

Jurnalistul a spus că au fost împiedicați să filmeze printr-un „ordin abuziv al conducerii”:

„Problema principală este alta. Când am terminat semnarea procesului verbal, am fost informat de rangeri că „astăzi, tu nu filmezi nimic în parc!”. Am plecat să parchez mașina și m-am grăbit să mă reîntâlnesc cu colegii care începuseră deja să care echipamentul către pestera. Aceștia au fost ajunși din urmă de rangeri pe traseul turistic, opriți și legitimați. Ne-au comunicat clar că nu avem voie să filmăm. 

Conform regulamentului Parcului nu exista nicăieri specificată interdicția de a filma în zonă. Există doar o listă cu tarife pentru filmări sau fotografii cu scop comercial, al cărui formular de solicitare este absent de pe site. La întrebarea noastră dacă o filmare pentru un program de televiziune cu scop de promovare a patrimoniului natural  pe postul public de televiziune din România este cu scop comercial, reprezentanții Parcului nu au știut să răspundă. Și nici nu au cum să răspundă fiindcă răspunsul este evident. Așadar deși nu există o interdicție de a filma (conform propriului Regulament) am fost impiedicați să o facem printr-un ordin abuziv al conducerii”, a mai spus Dan Păvăloiu. 

Un sfert din rangeri i-au supravegheat pe jurnaliști

Într-un final, jurnaliștii au decis să plece din parc înainte ca situația să se înrăutățească, dar au promis să revină la filmări în același loc. 

În timp ce aceștia se aflau acolo, un sfert din personalul Parcului Natural Apuseni au fost mobilizați să îi supravegheze:

„Pentru a nu escalada o situație ce riscă să degenereze am întrerupt filmările și am revenit la mașini. Am fost însoțiți pe tot parcursul traseului de 3 (din cei 11 rangeri ai parcului) împreună cu 2 jandarmi. Așadar un sfert din personalul parcului a fost mobilizat pentru întreaga zi de către conducere ca să ne supravegheze, într-o încercare evidentă de intimidare și împiedicare a exercitării profesiei. Menționez că filmările nici măcar nu vizau aspecte negative (oh da, atât de prezente) ci popularizarea turistică a zonei. Nu pot să nu mă întreb ce încerca să «acopere» conducerea Parcului prin această acțiune ilegală și abuzivă?

Am o oarecare idee și de aceea în zilele următoare voi reveni cu echipa de filmare în parc. E o promisiune fermă... În cazul în care vom fi împiedicați din nou să filmăm, vom fi pregătiți să probăm acest comportament ilegal cu un material video frumos cu intervenția autorităților (mă rog, Parcul nu este nici măcar autorizat legal) într-un act de informare publică. În încheiere îi rog pe toți cei care cunosc aspecte negative pe care conducerea parcului are interesul de a nu le face publice, să ne informeze”, a încheiat Dan Păvăloiu.

CITEȘTE ȘI:

Doi jurnaliști, premiați cu Nobelul pentru pace pentru că au luptat ca să protejeze libertatea de exprimare

 

ÎNCHIȘI pentru că își fac datoria. Sute de jurnaliști se află după gratii "din cauza" meseriei

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter