monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ÎNCHIȘI pentru că își fac datoria. Sute de jurnaliști se află după gratii "din cauza" meseriei

Un număr impresionant de ziarişti din lume se află după gratii pentru că şi-au făcut meseria, relevă raportul anual al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), citat joi de agenţia Reuters.

Din totalul de 251 de jurnalişti aflaţi în arest la data de 1 decembrie 2018, pentru al treilea an consecutiv peste jumătate sunt în Turcia, China şi Egipt, unde autorităţile acuză presa de activităţi antiguvernamentale. Totuşi, numărul total de jurnalişti arestaţi a scăzut anul acesta cu 8% faţă de recordul de anul trecut, 272.

"Pare să fie un nou trend şi o nouă normalitate", a remarcat Elana Beiser, autoarea raportului. Cei mai mulţi ziarişti reţinuţi pentru activităţi împotriva statului sunt în Turcia - cel puţin 68, potrivit raportului. În Egipt, cel puţin 25 de ziarişti se află în această situaţie. În acelaşi timp, numărul ziariştilor închişi pentru distribuirea de "ştiri false" a crescut la 28, de la 21 anul trecut şi nouă în 2016.


Raportul CPJ, organizaţie nonprofit cu sediul în SUA, îl critică totodată pe preşedintele american Donald Trump pentru obiceiul său de a califica presa defavorabilă drept "fake news", termen preluat acum şi de liderii unor ţări ca Filipine sau Turcia. Raportul nu i-a luat în calcul pe jurnaliştii dispăruţi sau luaţi ostatici de alte entităţi, în afara statelor, dar, potrivit CPJ, zeci de reporteri sunt daţi dispăruţi sau au fost răpiţi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.